Subota, 18.05.2024.

Trebinjski inovator reda zlatne medalje za svoja djela

Petak, 29.12.2023. | Biznis | Najnovije

Borko Babalj, višestruko nagrađivani inovator iz Trebinja, na pet proteklih sajmova inovatora, u Las Vegasu, San Francisku, Bostonu, Njujorku i Sijetlu, održanih od 21. septembra do 2. decembra ove godine, u konkurenciji inovatora iz 24 zemlje svijeta osvojio je pet zlatnih medalja za svoju inovaciju “flaša-čaša”.

Ljut na državu

Prema Babaljevim riječima, osim zlatnih medalja, pripale su mu i diplome „majstor inovacije“.

– Zaista sam prezadovoljan i presretan, nisam očekivao da će i Amerika, gdje je visoka tehnologija, u toj mjeri prepoznati kvalitet moga izuma. S novim nagradama imam ukupno 74 međunarodna priznanja iza sebe, ne mogu da ne budem ponosan – istakao je Babalj, ali i izrazio razočarenje zbog nedovoljne podrške inovatorstvu na prostoru BiH.

Inovatori u BiH su, dodaje, prepušteni sami sebi, mnogi odustaju od inovatorstva jer nisu u prilici realizirati svoje inovacije, da ih zaštite, da naprave prototip i pretvore u proizvod svoju inovaciju. 

– Mi smo, po procentu uspješnosti izloženih inovacija širom svijeta, jedni od najuspješnijih, ali je procenat uspješnosti realizacije i pretvaranja inovacija u proizvod veoma mali jer društvo nedovoljno pomaže našim inovatorima, nema ulaganja, nema proizvodnih firmi, što je jedan od gorućih problema našeg društva – kazao je Babalj.

Postojeći izumi

Naprimjer, dodaje, u Sloveniji se za inovatorstvo ulaže 40 puta više od bruto društvenog proizvoda. Kako je u toj zemlji BDP četiri puta veći nego onaj u BiH, to znači da se u nominalnom iznosu 160 puta više izdvaja nego u BiH. Zanemariv je, ističe, broj inovacija na prostoru BiH koje nisu ostale samo mrtvo slovo na papiru i dodao da se on, i pored svih poteškoća, neće predate, već će nastaviti dalje, a već razmišlja i o novoj inovaciji. 

– Nadam se da će se naći novac za izradu prototipa postojećih izuma. Ovo je meni način života, način razmišljanja. Ne mogu, sve i da hoću, da se odreknem toga, izumi su dio mene. Nadam se da će uskoro doći vrijeme da neko prepozna kvalitet našeg rada, od kojeg bi šira društvena zajednica itekako imala koristi – zaključio je Babalj.

Proizvod široke primjene

Babaljeva inovacija “čaša-flaša” predstavlja simpatičan proizvod koji ima potencijalnu široku primjenu. Ova naprava omogućava transformaciju obične boce u čašu, i to za pakiranja tekućina ispod pola litre. Moderni prototip ove inovacije privukao je pažnju na Sajmu inovatora, a Babalj je ponosan na činjenicu da je ova inovacija prva iz Amerike koja je naišla na veliki odjek.

Babalj je potpredsjednik Asocijacije inovatora BiH i osnivač Udruženja inovatora istočne Hercegovine, u kojem je aktivno dvadesetak članova, od kojih je osmero do sada nagrađivano.