Petak, 19.07.2024.

Proširena ponuda: Na Bistričkoj stanici otvoren restoran Mado

Subota, 28.10.2023. | Biznis | Najnovije | Vijesti

U prisustvu mnogobrojnih gostiju i zvanica svečano otvoren restoran “Mado” u objektu Bistričke stanice u Sarajevu. Radi se o turskom lancu restorana svjetskog renomea, a glavni grad Bosne i Hercegovine je prvi koji je dobio ovaj biser među restoranima orijentalnog ugođaja i kulinarske čarolije.

Investitor i vlasnik franšize “Mado” za Bosnu i Hercegovinu je Herbal Group, vodeća bosanskohercegovačka grupacija sa najvećim brojem svjetskih brendova iz oblasti industrije hrane i pića, i spa usluga. 

Na ovaj način Bistrička stanica, kao važan kulturno – historijski spomenik za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, nakon višedecenijske devastacije, te kompletne reastauracije i pokretanja muzeja od strane Grada Sarajeva, otvorila je na jedan drugačiji način svoja vrata za sve Sarajlije, goste iz zemlje i turiste iz cijelog svijeta. Samo uređenje objekta bilo je vrlo zahtjevno, a pripreme i edukacija neophodnog osoblja u Istanbulu trajali su više mjeseci.

U okviru svečanog programa prisutnima su se obratili Benjamina Karić gradonačelnica Grada Sarajeva, Hussain Alnassar  investitor iz Kuvajta, vlasnik i direktor Herbal Group, kao i Mehmet Kanbur vlasnik brenda “Mado” iz Turske. Prilikom obraćanja naglašeno je da sa “Mado” restoranom Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobijaju još jedan svjetski brend koji će u znatnoj mjeri unaprijediti turističku ponudu i dati joj potpuno novu vrijednost. Nakon Sarajeva, u planu je da se lanac restorana “Mado” dalje širi i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine, a prvi bi trebao biti otvoren u Mostaru.

“Mado” je globalni brend sa tradicijom od 1860. godine. Zastupljen je u 30 zemalja svijeta sa oko 400 poslovnica. Radi se o restoranima sa posebno razvijenim konceptom za sladoled i peciva. “Mado” restorani nalaze se na šest kontinenata, i u urbanim su zonama gradova SAD-a, Njemačke, Kine, Autralije, Južna Koreje, Kanade, zemalja Arapskog zaliva, itd. Kao poseban specijalitet kuće po kojem je “Mado” postao poznat širom svijeta izdvaja se sladoled od kozijeg mlijeka izvanrednog i jedinstvenog okusa.

Peciva, sladoled i ostale slastice su dosta drugačiji u odnosu na neke druge restorane, i ukusom i izgledom. Nema aditiva, voće koje se dodaje je svježe, pripremaju se posebni prelivi za sladoled. Dominiraju recepture, i tehnike kuhanja turske nacionalne kuhinje. Jedan od vrhunskih gastronomskih doživljaja je svakako daleko poznati “Mado” doručak, koji je jedan od najviše prodavanih kulinarskih užitaka u Turskoj.

Ogromna pažnja se posvećuje HACCP standardu sigurnosti hrane, higijeni, zatim kako se radi u takvom okruženju gdje se namirnice maksimalno racionalno koriste, i bez bacanja hrane.

Koncept ovog izvanrednog restorana najbolje će se razumjeti “zaviri” li se u “Mado” meni. Uz na daleko poznati “Mado Country Breakfast”, tu su još i “Simit” doručak (turski đevrek), Maraş “Serpme” doručak, musli na turski način sa ajranom, pečena jaja sa govedinom, “Menemen” (turska kajgana sa paradajzom i biberom), “Gozleme”, Boreks, tost sa kašar sirom (sandwich tastes), supa od leća (tradicionalne supe), “Ahirdağ” salata sa kozijim sirom (salate).

Također, tu su i posebno ukusni i zanimljvi “Mado” dezerti i sladoledi, tradicionalni sladoled “Dövme”, tradicionalni sladoledi “Kesme”, sladoled u slojevima (serviran u slojevima sa dodatnim preljevima i grickalicama po želji, bilo na tanjiru ili u kornetu), sladoled za dijabetičare – bez šećera (pripremljen od salepa i mlijeka, ne sadrži šećer ili zaslađivače), sladoled od jogurta (jogurt – sos od malina, i jogurt – sos od višnje), specijalni kupovi sa sladoledom. Zatim, “Mado” 100% biljni veganski sladoledi napravljeni od voća, mlijeka svježih orašastih plodova i prave čokolade, ne sadrže gluten i laktozu, tu su i profiterole punjene sladoledom, fondani, sladoled sa hrskavim slojevima, kolači od sladoleda.

Posebnu pažnju ali i poseban način pripreme zaslužuju “Mado” topli dezerti, kao što su Kunafah, Pistachio Qatayef, deserti od sirupa sa pistaćima, deserti od sirupa sa orasima, trostruki mini mliječni puding, te najmanje 9 različitih vrsta baklava, šerbe dezerti, itd.