Ponedjeljak, 26.02.2024.

ŠOK! Novi vlasnik Dormea bio u aferi zbog otrova u dušecima? 

Petak, 14.07.2023. | Biznis

“Matratzen Concord” njemačka kompanija za trgovinu dušecima, koja je kupila Studio Moderna od Sanda Češka, prije 5 godina je izbila u žižu javnosti zbog afere sa “otrovnim dušecima”, i zbog koje je kompanija “Beter Bed”, vlasnik ovog njemačkog trgovačkog lanca, morao isti i da proda. U međuvremenu, kompanija je povratila imidž i povjerenje koje i danas uliva širom Evrope i Nemačke.

Danas je Matratzen Concord najveći trgovački lanac za prodaju dušeka, okvira, posteljina i sve ostale “opreme za spavanje” – lanac kome se vjeruje. Ali tu davnu 2018. godinu će pamtiti. Tada su zabilježili drastičan pad prodaje na sva tri tržišta, u Nemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kada je zbog greške u proizvodnji kod dobavljača BASF-a, u dušecima ove kompanije pronađena previsoka koncentracija toksične supstance u njihovim dušecima i jastucima. I sve to bilo je javno komunicirano i danas su javno dostupni podaci.

Njihova ključna tržišta su momentalno reagovala, i čitav skandal se oslikao na rezultatima poslovanja “Beter Bed Holdinga”. U prva 3 mjeseca 2018. godine, prodaja madraca u “Matratzen Concord” je pala za 12 posto samo u Nemačkoj, dok su u Švicarskoj zabilježili pad prometa od oko 17,2 posto.

Tu godinu kompanija je završila s oko 23 miliona eura gubitka, što je rast od skoro 300 posto, saopštila je tada kompanija. Kako su tada istakli iz holandskog holdinga, da nije bilo afere, gubici kompanje bi iznosio samo 700.000 eura.

Kako skandal s otrovnim jastucima i dušecima ne bi nastavio da grize prihode čitavog Holdinga, “Beter Bed” se 2019. godine odlučio da proda “Matratzen Concord”. Bilo je i nekoliko pokušaja restrukturiranja trgovinskog lanca, tj. broj radnji je s preko 1.000 spušten na 850, podijeljeni su otkazi u menadžmentu i među zaposlenima, uštedjeli su oko 15 miliona eura, ali ni to nije stvorilo sigurnu budućnost za “broj 1 savjetnika za san”.

Pola godine od restrukturiranja, 25. juna 2019. godine, “Beter Bed” je prodao “Matrazen Concord” investitoru iz Hong Kong-a, Magical Honour limited za oko 5 miliona eura, i transakcija je “prošla” krajem 2019. godine. Od tada, pored 850 radnji u Nemačkoj, Švicarskoj i Austriji, počeo da posluje i na tržištu Azije.

“Matratzen Concord” kupio Dormeo

Studio Moderna je nakon nedavne rasprodaje robnih marki prodala i maloprodaju. Kupac je trgovac madracima Matratzen Concord iz Nemačke, rekao je za Finance osnivač i vlasnik Studija Moderna Sandi Češko.

Još uvijek restrukturiramo ostale dijelove Studija Moderna, još ne mogu reći više, rekao je za Finance Česko. Sredinom maja prodao je robne marke Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop švicarskoj kompaniji Dormeo preduzetnika Darka Horvata.

Pre neki dan, Sandi Češko je potvrdio da je novo strateško partnerstvo rješenje za probleme u kojima se našla kompanija.

– Zbog rusko-ukrajinskog rata izgubili smo treće najveće tržište, u Ukrajini nam je i uništeno skladište robe, a još veće posljedice po biznis imale su sankcije zbog čega smo morali da zatvorimo kompaniju u Rusji, ali i da vratimo cjelokupan dug VTB banci, rekao je Sandi Češko, tvorac Dormea koji je u 20 zemalja sveta pravio i po pola milijarde eura prihoda godišnje.

Blic