Četvrtak, 28.03.2024.

Je li Lidl konačno pronašao lokaciju: Ruše se objekti nekadašnjeg sarajevskog giganta

Utorak, 10.01.2023. | Biznis | Najnovije

Na lokaciji nekadašnje tvornice Energoinvest – Tvornica dalekovodnih stubova d.d. u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu počelo je rušenje objekata i priprema terena za građevinske radove, piše Akta.ba.

Na lokaciji nekadašnje tvornice Energoinvest – Tvornica dalekovodnih stubova d.d. u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu počelo je rušenje objekata i priprema terena za građevinske radove.

Kako Akta.ba nezvanično saznaje iz pouzdanih izvora, radove je započeo njemački trgovački lanac Lidl BH. To su nam potvrdili i pojedini radnici.

Prodali imovinu

Lidl BH već dugo traži lokaciju za gradnju svog prvog trgovačkog objekta u Sarajevu, a po svemu sudeći konačno ju je našao.

Kako u Lidlu ne otkrivaju planove, informacija ja provjerena sa Jusufom Obradovićem, stečajnim upravnikom Energoinvesta TDS koji je potvrdio da je sva imovina prodata prije nekoliko mjeseci i da ima nekoliko kupaca. Ipak, o puno toga nije mogao govoriti.

“Ima neka dva kupca, a za ostalo ne znam. Ne znam tačno reći ni ukupnu vrijednost prodate imovine jer su nekretnine procijenjivane posebno više puta”, kazao je kratko za Aktu.

Iz arhive tendera na portalu Akta.ba vidimo da je imovina bila podijeljena u tri lota, od kojih je LOT 1 činila zgrada male hale, plinska stanica, alatnica, garderoba, restoran, skladište i više parcela označenih kao ekonomsko dvorište. U LOT 2 je bila uključena još jedna mala hala, a LOT 3 činila je upravna zgrada i mašinska hala. Početna cijena sva tri lota je bila 21,1 milion KM, da bi godinu kasnije bila snižene na 15,8 miliona KM.

Inače, radi se o ukupno 23.285 m2 prostora, od čega je 5.927 m2 ekonomsko dvorište.

Objekti i zemljište obuhvataju jedinstven prostor između trase IX transferzale na istoku, Ulice Halilovići na zapadu i Ulice Džemala Bijedića na jugu.

Prijedlogom Regulacionog plana na prostoru je predviđena gradnja stambeno poslovnih objekata.

Lidl počeo sa investiranjem u Bijeljini

Podsjetimo, njemačka kompanija je 2021. godine registrovala firmu u Bosni i Hercegovini pod nazivom Lidl BH d.o.o., nakon čega su se pokrenule priče o otvaranju minimalno šest poslovnica.

Do danas nijedna od njih nije otvorena, ali je Lidl počeo sa investiranjem u Bijeljini gdje se u neposrednoj blizni nove autobuske stanice gradi njihov prvi objekat.

Osim njega, kako je Akta.ba saznala, počeli su i sa gradnjom skladišno-distributinog centra u Kiseljaku, tačnije Poslovnoj zoni “Azapovići”.

Sudeći po ovim, još uvijek nepotvrđenim informacijama, lokacija za Sarajevo je pronađena i to svega nekoliko kilometara dalje od najvećeg trgovačkog lanca u BiH – Bingo City Centra koji je više puta isticao da se ne boji konkurencije i da je Lidl dobrodošao u BiH.