Petak, 19.04.2024.

U Tuzli otvoren prvi Centar za toplotne pumpe u BiH

Nedjelja, 07.05.2023. | Biznis | Najnovije

Nova poslovnica Oxinta, sestrinske firme kompanije Lafat svečanom manifestacijom otvorila je svoja vrata u Tuzli, u ulici Rudarska 74, a ova poslovnica ujedno je i prvi Centar za toplotne pumpe u BiH.

Ovaj događaj okupio je poslovne partnere, prijatelje kompanije, predstavnike gradske i kantonalne vlasti i druge goste, a ovom prilikom predstavljena je prva domaća toplotna pumpa, koju proizvodi Lafat.

Presjecanjem vrpce poslovnicu Oxinta svečano su otvorili gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić i direktor Oxinta, Edis Barčić. U svom obraćanju prisutnima direktor Barčić kazao je da toplotne pumpe posljednjih godina postaju sve češćiizbor kupaca, kako u svijetu tako i u BIH.

“Imali smo priliku učestvovati prošli mjesec na najprestižnijem sajmu u Evropi, sajmu u Frankfurtu, gdje smo primijetili, da je najveći broj proizvođača grejnih tijela u prvi plan stavio toplotne pumpe a i Lafat medju njima, svakako pored naših kotlova na pelet, po kojima smo prepoznatljivi”, naveo je Barčić.

Direktor OXinta Edis Barčić

Direktor OXinta Edis Barčić

“Još uvijek su uz toplotne pumpe i kotlovi na pelet najčešći izbor naših kupaca. Nagovještaji su, da će pelet kao energent stabilizirati cijene, kako na evropskom, tako i na domaćem tržištu”, dodao je Barčić.

Osvrnuo se na nekoliko prednosti toplotnih pumpi: one su ekološki prihvatljive, koriste samo struju za grijanje freona koji dalje grije vodu u sistemu, finansijski su najeftiniji sistem grijanja trenutno u BiH, kad se komparira sa cijenama drugih energenata, a 1kW elektricne energije pretvaraju u cca 4 kW toplotne energije.

“Izuzetno su jednostavne za montažu, te gotovo bez ikakvih obaveza za krajnjeg korisnika prilikom koristenja. Naš tim vrši i godišnji servis koji mi predlažemo kao proizvođači, kako bi se produžio radni vijek pumpe kao i njen kvaliteta rada”, dodao je Barčić.

Direktorica marketinga Lafata, Fatima Mehmedović u izjavi za medije kazala je, da je nova poslovnica koja je otvorena zapravo osma poslovnica firme OXint, sestrinske firme kompanije Lafat, dodavši da je ukupno pet poslovnica na području TK, od kojih su sada dvije u Tuzli.

Direktorica marketinga Lafata Fatima Mehmedović

Direktorica marketinga Lafata Fatima Mehmedović

Novootvorena poslovnica je centralna poslovnica OXinta, jer je ona ujedno i prvi Centar za toplotne pumpe u BiH, gdje će građani moći saznati sve što ih zanima o ovom proizvodu, ali i drugim Lafatovim proizvodima za grijanje i dobiti korisne savjete, naglasila je.

“Na području gdje je Aida nekada proizvodila obuću, danas se proizvode bh. toplotne pumpe, dakle nastavljen je proces industrijske proizvodnje na istom mjestu”, dodala je Mehmedović.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, koji se obratio prisutnima smatra, da je novootvorena poslovnica veoma značajna za građane Tuzle i Grad Tuzlu.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić

Važna je zbog toga što se radi o proizvodnom i prodajnom pogonu, zatim što ovaj proizvodni i prodajni pogon ima značajne kapacitete, jer su u ovom pogonu razvili prvu bosansko-hercegovačku toplotnu pumpu, što više daje na značaju ovoj kompaniji na području BiH i cijelog svijeta, obrazložio je Lugavić, naglasivši da će ova toplotna pumpa biti konkurentna kako na tržištu BiH, tako i na tržištu Evrope i svijeta.

To pokazuje da Tuzla i BiH ima znanje, i kapacitete da se bori za svoj dio na svjetskom tržištu, jer imamo svjetske proizvode, poručio je.

Također je važno i za građane Tuzle da mogu kupiti bh. proizvod, dodao je Lugavić napominjući da Grad Tuzla podržava utopljavanje i energetsku efikasnost, a jedan od Programa podrške je i podrška sufinansiranja nabavke toplotnih pumpi.

Građani koji se odluče koristiti toplotnu pumpu proizvođača prestižne bh kompanije Lafat, moći će koristiti subvencije Grada Tuzla putem Javnog poziva, kazao je Lugavić.

Ministar privrede TK Edin Duraković istaknuo je, da su kako nova poslovnica, tako i domaći proizvod-toplotna pumpa značajni za Tuzlanski kanton, navodeći da je to potvrda, da je TK prvi u FBiH, a i u BiH u proizvođačkoj grani privrede.

Ministar Edin Duraković

Ministar Edin Duraković

“Ako gledamo aspekt dekarbonizacije od strane EU toplotne pumpe su odgovor naše privrede i spremnost i smjelost naše privrede da se uhvati u koštac sa svim problemima zagađenosti zraka. Velika nam je čast prisustvovati otvorenju poslovnice, gdje je predstavljen domaći proizvod koji je konkurentan i u EU”, dodao je ministar Duraković.

Korištenje toplotnih pumpi je jedan od glavnih elemenata, koje je EU definisala na putu promocije energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, navela je u svom obraćanju Indira Buljubašić, redovna profesorica i prodekanica za nuačno-istraživački rad Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Profesorica Indira Buljubašić (desno)

Profesorica Indira Buljubašić (desno)

“Mi na Mašinskom fakultetu već decenijama obrazujemo inženjere u oblasti energetike sa naglaskom na njeno efikasno korištenje, a neki od njih su i direktni sudionici razvoja domaćih kompanija. Zato nam je drago da smo svjedoci da se taj koncept sve vise implementira i kod nas. Međutim ljudi još uvijek ne razumiju sta korištenje toplotnih pumpi zaista znači, kako za grijanje ali i hladjenje.. Stoga smo otvoreni za sve vidove saradnje kako bismo zajednički promovisali energetsku efikasnost. Čestitamo kompaniji Lafat na svim dosadašnjim aktivnostima u razvoju domaćih proizvoda, a posebno u proizvodnji toplotne pumpe”, istaknula je prof. Buljubašić.

Ovom prilikom kompanija Lafat uručila je donaciju od 5.000 KM Centru za autizam Tuzla.

Kontakti OXint poslovnica:

Centar za toplotne pumpe Tuzla 035 214 253

Ostale poslovnice u Tuzli 035 313 131

Kalesija: 035 630 550

Banja Luka: 051 385 540

Lukavac: 035 369 220

Živinice: 035 775 555

Brčko 049 206 179

Email: [email protected][email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/lafatdoo i https://www.facebook.com/OXint/

Instagram: https://www.instagram.com/lafat_komerc/