Nedjelja, 27.10.2024.

KO JE ČOVJEK KOJI GRADI NAJVIŠU ZGRADU U RS VRIJEDNU 150 MILIONA KM?

Nedjelja, 03.12.2023. | Biznis | Najnovije

Uskoro kreće početak radova na izgradnji najluksuznijeg i najvišeg objekta u Republici Srpskoj – Hotela Palas u vlasništvu firme Zepter Internacional.

Predviđeno je da budući hotel bude visok 100 metara, a sadržavat će restorane, vidikovac, spa centar, podzemnu garažu i poslovne objekte. Vrijednost investicije je oko 150 miliona KM, piše BiznisInfo.

Vlasnik kompanije je Filip Zepter, koji je rođen kao Milan Janković. Mjesto rođenja mu je u Srbiji, iako su njegovi Bosanci, a i odrastao je u BiH. Kasnije je postao poznat kao “kralj posuđa”.

“Moji su iz Bosanske Dubice, a u Veliko Gradište (u Srbiji) su se doselili pošto je moj otac, Milisav, postavljen za direktora u jednoj firmi”, objasio je jedinom prilikom Zepter.

Filip Zepter

Ubrzo su se vratili u Bosansku Dubicu gdje se školovao, a studirao je u Beogradu, gdje je već pokazao talenat za biznis.

“Kao student na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, radio sam svašta. Najčešće sam organizovao čišćenje prozora na novogradnjama. Pogodio bih posao i oformio ekipu. Od tog posla imao sam dvostruku korist: kao organizator i kao radnik”, jednom prilikom je ispričao.

Ubrzo su se vratili u Bosansku Dubicu gdje se školovao, a studirao je u Beogradu, gdje je već pokazao talenat za biznis.

Nakon toga biznis se samo širio. Uspon i širenje djelatnosti preduzeća odvijali su se fantastičnom brzinom – od posuđa, medicinskih aparata i aparata za domaćinstvo, kozmetike do luksuznih proizvoda.

Zepter je danas prisutan u više od 40 zemalja. Kompanija se procjenjuje se na više stotina miliona dolara.

Ime i prezime je, kako je rekao, promijenio 2000. godine, poslije bombardovanja Srbije, kada mu se “za trenutak sve smučilo”, ali je dodao da “nikada ne bi prikrio svoje porijeklo”.