Subota, 27.04.2024.

Rusija otvara koridor za ukrajinske brodove, željeznicom isporučen i prvi kukuruz

Četvrtak, 26.05.2022. | Biznis | Najnovije

Rusija je spremna osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, rekao je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, prenosi Reuters.

Dan ranije, on je pozvao na ukidanje sankcija nametnutih na ruski izvoz, rekavši da će to pomoći obnovi isporuke žitarica na svjetska tržišta.

“Ograničenja koja su nametnuta na ruski izvoz moraju biti ukinuta”, poručio je dodajući da nije istina da one ne utječu na hranu i gnojiva, jer postoje problemi povezani s plaćanjem i osiguranjem takve isporuke, kao i oni povezani s pristupom ruskih brodova evropskim i drugim lukama, ali i obrnuto. “Dakle, ta pitanja treba rješavati na sveobuhvatan način”, rekao je za Interfax.

Jučer je prvi teret ukrajinskog kukuruza isporučen u njemačku luku odakle će dalje brodom biti prevezen u Egipat. Prevezao ga je češki CD Cargo, a riječ je o 1.800 tona kukuruza.

Na ovaj se način želi osloboditi skladišta u Ukrajini za primanje nove žetve i sprječavanja nestašice hrane u Africi i Aziji gdje se uveliko koriste ukrajinske žitarice.

“Ovo vidimo kao pomoć i, u isto vrijeme, poslovnu priliku”, rekao je predsjednik uprave CD Carga Tomas Toth.

Ukrajina trenutno ne može izvoziti robu uobičajenim putem preko crnomorskih luka.

“Nova žetva je sve bliža, a silosi u Ukrajini su još uvijek puni pa treba željeznicom dopremiti barem dio zaliha širom Evrope”, rekao je, dodajući da se pregovara o transportnim alternativama.

“Rješavaju se razne rute i koridori. Trenutno uglavnom kroz poljske i njemačke luke ili pak južnim rutama kroz luke u Jadranskom moru”, dodao je.