Petak, 29.03.2024.

Nakon povećanja kamata, euro ojačao prema dolaru

Ponedjeljak, 25.07.2022. | Biznis | Najnovije

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala s najviše razine u 20 godina, pri čemu je tečaj eura porastao više od 1 posto, nakon što je Europska središnja banka povećala kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 1.2 posto, na 106.70 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti pao 1.3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.0215 dolara, blizu najviše razine u dva tjedna.

Tečaj dolara pao je i prema japanskoj valuti, za 1.7 posto, na 136.10 jena.

Povećanje ključnih kamatnih stopa, prvi put od 2011.

Europska središnja banka (ESB) povećala je u četvrtak ključne kamatne stope prvi put od 2011. godine, i to za 0.50 postotnih bodova, dok se očekivalo povećanje od 0.25 postotnih bodova.

Tako su ključne kamatne stope za refinanciranje banaka podignute na 0.5 posto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0.75 posto, a kamate na depozite na nula posto.

“Upravno vijeće odlučilo je da je primjereno napraviti krupniji prvi korak u tempu normalizacije (monetarne) politike nego što je signalizirano na prethodnoj sjednici. Odluka se temelji na ažuriranoj procjeni upravnog vijeća o inflatornim rizicima”, stoji u priopćenju.

Više kamatne stope trebale bi dovesti do spuštanja inflacije prema ciljanih 2 posto. Inflacija je u eurozoni u lipnju porasla na 8.6 posto, najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1996. godine.

Inflacija će neko vrijeme ostati nepoželjno visoka zbog kontinuiranih pritisaka cijena energije i hrane, a dodatno je potiče i slabljenje eura, poručili su čelnici ESB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatni razlog za podizanje kamatnih stopa je novi program kupnje obveznica koji je banka osmislila kako bi smanjila razliku u troškovima zaduživanja među članicama eurozone.

Razlika se snažno povećala nakon što je banka u lipnju najavila podizanje kamata. ESB je zato odlučio kupovati obveznice država čiji su se uvjeti financiranja pogoršali nesrazmjerno konkretnim osnovnim pokazateljima kako bi ublažila neopravdanu i kaotičnu tržišnu dinamiku, poručili su čelnici središnje banke.

Idućeg tjedna u fokusu Fed

Nedavno je tečaj eura prvi put nakon 20 godina zaronio ispod razine od jednog dolara. No, nakon povećanja kamata ESB-a, euro je ojačao prema američkoj valuti više od 1 posto i stabilno se kreće oko razine od 1.02 dolara.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će, pak, sjednica čelnika američke središnje banke od kojih se očekuje novo povećanje kamatnih stopa, najvjerojatnije ponovno za 0.75 postotnih bodova, kao u lipnju.

To bi moglo pružiti podršku dolaru. Međutim, idućega tjedna bit će objavljeni podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju. Nikoga ne bi iznenadilo da se pokaže da je gospodarstvo palo na kvartalnoj razini drugo tromjesečje zaredom, što bi značilo da je najveće svjetsko gospodarstvo u recesiji.

A to bi moglo spriječiti jačanje dolara. No, usporava se i rast drugih najvećih gospodarstava u svijetu, stoga će biti zanimljivo pratiti kretanja na valutnim tržištima.

Od početka godine dolar je prema košarici valuta ojačao više od 10 posto.