Srijeda, 06.07.2022.

Njemačka protiv zabrane automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035.

Četvrtak, 23.06.2022. | Biznis | Najnovije | novinarka

Njemačka vlada neće pristati na plan EU kojim bi se od 2035. godine de facto zabranila prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, izjavio je njemački ministar financija Christian Lindner.

Kako bi do 2030. smanjila emisiju štetnih plinova za 55 posto u odnosu na razine iz 1990. godine, Europska komisija predložila je da se do 2034. emisija ugljičnog dioksida iz novih automobila svede na nulu.

To znači zabranu prodaje automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Zastupnici Europskog parlamenta podržali su u ovom mjesecu prijedlog Bruxellesa i sada kreću pregovori sa zemljama EU o konačnom prijedlogu zakona.

“I dalje će postojati niše za motore s unutarnjim sagorijevanjem pa je zabrana pogrešna”

Njemački ministar financija naznačio je u utorak prepreku tom planu. I dalje će postojati niše za motore s unutarnjim sagorijevanjem pa je zabrana pogrešna, izjavio je Lindner na skupu koji je organizirala Udruga njemačke industrije.

Vlada neće pristati na takav europski zakon, izjavio je njemački ministar financija, uz napomenu da će Njemačka i dalje biti vodeće tržište za električna vozila.