Petak, 29.03.2024.

U ovom bh gradu niče čak 9 novih fabrika (VIDEO)

Četvrtak, 22.12.2022. | BiH | Biznis | Najnovije

Poslovna zona Živinica uskoro će biti proširena s devet novih proizvodnih hala, u čiju će izgradnju biti uloženo više od 50 miliona maraka. Otvoriće ovo nova radna mjesta u zoni gdje već rade hiljade ljudi. Doprinijeće i privrednom razvoju grada, koji je prije četiri godine pronašao model pomoći onima koji pokreću posao ili proširuju postojeći.

Privrednik Safet Dervišević iz Živinica uskoro će početi graditi proizvodnu halu u kojoj će za početak biti zaposleno 30-ak radnika, a u budućnosti planira da broj uposlenih ovdje bude više od stotinu. Smatra da model po kojem javna uprava komunicira sa privrednicima doprinosi da se veći broj ljudi opredjeljuje da u Živinicama pokreće nove biznise ili proširuje postojeću proizvodnju kao što je slučaj sa njegovom firmom.

Mi smo prije 3-4 mjeseca kupili parcelu na kojoj stojimo. Na njoj je predviđeno da se radi proizvodno-prerađivački pogon za obradu i preradu kamena. To je, po mojoj procjeni, po nekakvim cijenama od prije dvije godine, investicija od nekih 10 do 12 miliona maraka u infrastrukturu”, kazao je za BHRT Dervišević.

Po sadašnjim cijenama, ulaganje u halu koja će se graditi ovdje biće oko 25 miliona. U Poslovnu zonu Živinice do sada je uloženo oko 200 miliona i uposleno više hiljada ljudi. Intenziviralo se to otvaranjem Centra za biznis prije četiri godine, gdje potencijalni ulagači na jednom mjestu i u znatno kraćem roku imaju priliku dobiti informacije i prikupiti dokumentaciju potrebnu za pokretanje biznisa.

U Gradu Živinice se kontinuirano povećava broj direktnih stranih investicija, ali i naših direktnih investicija time što postojeća naša preduzeća povećavaju obim svog poslovanja, otvaraju nove hale, zapošljavaju nove ljude i slično”, kazala je Indira Džeko iz Centra za biznis Živinice.

U narednom periodu u Poslovnoj zoni Živinice biće izgrađeno 9 novih hala sa ulaganjem oko 50 miliona KM. Prvobitni cilj Grada Živinice bio je da, u primarno poljoprivrednom i trgovinskom kraju, proizvodnju i ulaganja podignu na viši nivo.

Mi smo u ovoj godini imali negdje oko 915 miliona maraka prihoda. To je bilo povećanje za oko 40 posto u odnosu na 6 godina prošlih i to je poruka i naš cilj da ostvarimo milijardu ukupnog prihoda na teritoriji grada Živinice. Ostvarujemo ga jedino ukoliko budemo otvarali radna mjesta i to nam je evo i cilj”, ističe gradonačelnik Živinica Samir Kamenjašević.

Model komuniciranja sa privrednicima onako kako to rade u Gradskoj upravi Živinice koristan je i kao primjer i za druge lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. U okviru Poslovne zone Živinice, planirana je i izgradnja naučno-tehnološkog parka.