Četvrtak, 18.04.2024.

Dobit banovićkog rudnika u avgustu skoro pola miliona KM

Utorak, 20.09.2022. | BiH | Biznis | Vijesti

RMU „Banovići“ d.d. Banovići u mjesecu avgustu tekuće godine ostvarili su ukupne prihode u visini od 14.191.506 KM, dok su ukupni rashodi iznosili 13.741.729 KM. Odnosom prihoda i rashoda zabilježena je dobit u iznosu od 449.777 KM.

Visina dobiti svakako je vrijedna pomena uzme li se u obzir da ovakvim podacima predhodi vrlo kompleksna problematika, počevši od naslijeđenog lošeg stanja opreme u Rudniku, posljedica pandemije virusa COVID – 19, pa sve do velikih globalnih promjena na tržištu, rečeno je iz oog preduzeća.

Cijena inputa dostiže i do 100% poskupljenja. Cijena nafte porasla je sa 1,3 KM/l na 2,2 KM/l, što je iziskivalo oko 1,3 miliona KM veće troškove samo za naftu u odnosu na godine ranije. Enormno povećanje cijana zabilježeno je i na repromaterijalima, rezervnim dijelovima, eksplozivom, a od maja mjeseca uslijedilo je i povećanje izdvajanja za plate radnicima.

To je jedna strana medalje. Druga strana medalje svakako su radnici i rukovodioci koji imaju sentiment i želju za uspjehom. Ispostavilo se da je na pravi način usmjereno znanje, rad i maksimalan angažman. Milionita tona uglja iskopana je 5 dana ranije u odnosu na prošlu godinu, te samim tim i ostvaren bolji proizvodni rezultat u odnosu na godinu koja je bila rekordna u pogledu proizvodnje uglja, a kroz mnogobrojne pregovore i politiku odnosa sa kupcima rukovodstvo Rudnika uspjelo je jednim dijelom amortizovati porast cijena inputa i time u najkritičnijem poslovnom periodu obezbijediti proizvodnu, ali i finansijsku stabilnost kompanije.

BIZNISINFO/PRESS