Petak, 29.03.2024.

Direktor Elektroprivrede BiH preporučio potrošačima da se ne griju na struju

Petak, 16.09.2022. | BiH | Biznis | Najnovije | Vijesti

Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija poslao je upozorenje građanima u Federaciji BiH koji se u predstojećoj zimi namjeravaju grijati na električnu energiju. – Sva pitanja trebaju slati prema Vladi FBiH, vladama kantona i općinama. Što se tiče EPBiH, struje će biti, ali neće biti za grijanje po ovim cijenama. Preporučujemo građanima neka dobro razmisle kada krenu u investicije za grijanje na struju – kazao je Andelija za Faktor.

Naglasio je kako “građani trebaju tražiti i da vlade kantona i općine subvencioniraju grijanje”.- EPBiH je zadržala cijene toplotne energije za sve gradove koji se griju iz termoelektrana. To je naš doprinos i doprinos Vlade FBiH. Niži nivoi vlasti trebaju subvencionirati ostale – istakao je Andelija.

Da li će biti neophodnih količina energenata tokom zime, gasa i struje i koliko će biti visoke cijene za njih, velika je briga ogromnog dijela stanovništva u BiH. Pokušali smo od federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića saznati da li se razmatra uvođenje neke vrste stimulativnih mjera štednje električne energije za domaćinstva te šta je sa smjernicama (objavljene 1. septembra) za smanjenje potrošnje energije i energenata u FBiH, ali se on nije javljao na naše pozive.

FAKTOR/PRESS