Petak, 26.04.2024.

Beč će krajem maja i početkom juna biti centar međunarodne startup scene

Ponedjeljak, 16.05.2022. | Biznis | Najnovije

Međunarodni startup festival ViennaUP’22 od 27. maja do 3. juna stavlja Beč u centar umrežavanja i ekonomske saradnje.

Osmodnevni program privući će prvenstveno, kako je saopćeno, svjetske, ali i austrijske startupe, organizacije, tehnološke entuzijaste, investitore i vizionare. Gosti mogu učestvovati na pojedinačnim događajima u Beču ili online.

“Ovogodišnji ViennaUP’22 bit će jedan od prvih evropskih startup festivala organizovan u rangu velikih međunarodnih događaja. Učesnici konačno imaju priliku da se ponovo sretnu uživo. Pored uzbudljivog programa, imat će priliku i doživjeti grad sa najboljom kvalitetom života kako bi mu se što prije vratili” rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

U fokusu socijalna pitanja, životna sredina i žene liderke

ViennaUP’22 se fokusira na teme tehnologije, inovacija, životne sredine, društvenih pitanja i žena kao poslovnih lidera. Program festivala zaokružuju događaji iz prirodnih nauka, proizvodnje, ICT-a, FinTech-a i kreativnih industrija.

Uglavnom 30 lokalnih, ali i međunarodnih programskih partnera organizira više od 60 pojedinačnih događaja. Očekuju se hiljade posjetilaca iz 40 zemalja koji uz festivalski sadržaj mogu doživjeti i, kako je istaknuto, nezaboravno iskustvo Beča.

“Beč je plodno tlo za ekonomske, tehničke i društvene inovacije, a ViennaUP’22 je najbolji format za predstavljanje našeg grada i njegovog ekonomskog potencijala međunarodnoj publici”, izjavio je Peter Hanke, član gradske vlade zadužen za privredu i finansije.

Vrhunac festivala

U sklopu festivala oržat će se i konferencija Lead Today – Shape Tomorrow namijenjena isključivo ženama poduzetnicama, sa više od 40 govornika i temama društvene i ekološke održivosti. Na trodnevnom hackathonu Sustainable Blockchain moguće je osvojiti do 15.000 eura.

Uz Impact Days u Hofburgu, austrijska prijestolnica je i domaćin, kako je naglašeno, vodeće konferencije o socijalnom poduzetništvu u Evropi. Na Smart City Summitu sve se vrti oko pitanja kako će gradovi ostati prihvatljivi za život u budućnosti.

Spoj inovacije i tradicije

Na ViennaUP’22 ciljano se spajaju inovacija i tradicija. Kultura bečkih kafića takođe igra važnu ulogu. U četiri odabrana bečka kafea koji su bili prvi co-working prostori bit će postavljene zone za sastanke. Početna baza festivala na Karlsplatzu je centralno mjesto okupljanja.

Međunarodna saradnja i kosmopolitizam kao recept za uspjeh

Ono što ovaj poslovni festival čini posebnim je, kako je navedeno, činjenica da se održava na različitim lokacijama u gradu, a ne u konferencijskom centru.

ViennaUP’22 je poseban festival, jer je proizvod same startup zajednice za globalnu publiku.

“Poznati smo širom svijeta zbog našeg autentičnog i kooperativnog startup ekosistema”, kazao je direktor Bečke privredne agencije Gerhard Hirczi.

Poduzetnici iz cijelog svijeta pokušat će pronaći zajednička rješenja za ključna pitanja budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se registrovati ovdje.