Četvrtak, 28.03.2024.

Erdogan otvorio drugi turski aerodrom u potpunosti izgrađen na moru

Nedjelja, 15.05.2022. | Biznis | Najnovije

U Turskoj jučer je upriličena svečana ceremonija otvaranja aerodroma Rize-Artvin, javlja Anadolu Agency (AA).

Aerodrom Rize-Artvin čija pista je široka 45 metara i duga 3.000 metara u potpunosti će zadovoljiti potrebe za vazdušnim saobraćajem u tom regionu.

Aerodrom, čiji su temelji postavljeni 3. aprila 2017. godine, ima godišnji kapacitet od tri miliona putnika.

Izgrađen je jedinstvenom arhitekturom i naprednim inženjerskim tehnologijama, a ukupna zatvorena površina aerodroma iznosi 47.000 kvadratnih metara, od čega zgrada terminala i drugi prateći objekti zauzimaju površinu od 32 hiljade kvadratnih metara.

Ceremoniji otvaranja aerodroma je prisustvovao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, brojni turski zvaničnici i građani.

Erdogan je tom prilikom poručio da će u Turskoj nastaviti sa realizacijom velikih infrastrukturnih projekata kao što su to radili i protekle dvije decenije.

“Uprkos nemaru, pa čak i izdaji onih koji misle da je politika pružati podršku zakletim neprijateljima Turske, mi ćemo i dalje nastaviti svojim putem kako bi našu zastavu podizali na još više nivoe”, rekao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji.

Naglasio je da su turske vlasti u protekle dvije decenije implementirali brojne velike infrastrukturne projekte na tom području, od obrazovanja do zdravstva.

“Na osnovama ove infrastrukture sada je na vama da iskoristite potencijal našeg regiona u svim oblastima, od poljoprivrede, trgovine, obrazovanja pa do turizma”, kazao je.

Inače, ovo je jedinstvena građevina i peti aerodrom na svijetu izgrađen u samom moru. Teren oko aerodroma je planinski i nije bilo moguće izgraditi pistu osim u samom moru. Milioni tona kamenja su izliveni prije nego što je stvoreno stabilno i ravno tlo.

Prvi aerodrom u Turskoj koji je izgrađen na moru je Ordu-Giresun koji je otvoren 2015. godine.