Subota, 20.04.2024.

Ljubljanska kompanija investira u vjetroelektrane kod Sarajeva, vrijednost projekta 80 miliona KM

Subota, 12.11.2022. | Biznis | Najnovije | Vijesti

Kompanija Interenergo iz Ljubljane, a koja posluje kao dio austrijske grupacije Kelag, započela je investiranje u vjetroelektrane Ivan Sedlo, projekt vrijednosti 80 miliona KMKako piše novinska agencija STA, Interenergo je započeo aktivnosti na izgradnji ovog vjetroparka, a objavljeni su i detalji cijelog projekta.

Naime, pet vjetroturbina imat će ukupno nominalnu snagu od 25 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 65,7 gigavat-sati. Prema prvim prognozama, vjetroelektrana će biti priključena na mrežu 2025. godine.

“Za kompaniju Interenergo to je prvi ovakav projekt na ovom području i treći projekat vjetroelektrana u sklopu projekata obnovljive energije. Do sada su izgradili vjetroelektranu u Hrvatskoj, a grade i u Sjevernoj Makedoniji”, piše STA.

Prema analizama, ulaganjem u vjetroelektranu Ivan Sedlo, ukupna nominalna snaga iz obnovljivih izvora u BiH povećat će se na 43 megavata.

Inače, gradnja vjetroelektrane najavljena je 26. septembra ove godine. Ministar privrede KS Adnan Delić potpisao je aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići sa Samirom Džaferbegovićem, direktorom kompanije Suzlon Wind Energy BH još u februaru prošle godine, ali zbog neophodnih dodatnih izmjena u projektnoj dokumentaciji, kompleksnosti samog predmeta koncesije, odnosno izgradnje i korištenja spomenute vjetrolelektrane, parcelizacije zemljišnih parcela u obuhvatu lokacije predmeta koncesije, a zatim i složenosti administrativnih procedura gradnja nije počela do septembra.

klix/press