Petak, 19.04.2024.

Makroekonomske projekcije predviđaju povećanje kamata za oporavak tržišta

Nedjelja, 12.06.2022. | Biznis | Najnovije

Prekjučer je na sastanku čelnika Evropske centralne banke potvrđeno da će ta finansijska institucija povećati kamatne stope u julu, a da značajnije povećanje kamata građani mogu očekivati u septembru ove godine kako bi se tržište vratilo iz trenda negativnih stopa.

Naredne sedmice bit će održani sastanci čelnika centralnih banaka Velike Britanije i SAD-a, a očekuje se da će obje banke nastaviti povećavati kamate.

Banka Engleske kamate će povećati na 1,25 posto, a analitičari očekuju da će se stope povećati za 2,50 posto do kraja godine.

U SAD-u, Federalne rezerve će povećati kamate za 0,50 posto, uz dalja agresivna povećanja u narednim mjesecima, kako bi svoju kamatnu stopu doveli do cilja od 3 posto.

Makroekonomske projekcije imaju za cilj predvidjeti i razumjeti budućnost ekonomije na široj skali, a uključuju kategorije ekonomskog rasta, inflaciju, plate, nezaposlenost i trgovinu.

U Evropi, zvanične makroekonomske projekcije izdaju analitičari Evropske centralne banke 4 puta godišnje u martu, junu, septembru i decembru.

Junski izvještaj ističe da je inflacija i dalje glavna ekonomska prijetnja s kojom se tržišta suočavaju, budući da cijena nafte i dalje povećava cijene goriva, a izazovi snabdijevanja tržišta ostaju stvaran problem. Stagflacija je ogroman izazov sa kojim se suočavaju centralne banke, dok je recesija rastući rizik sa stalnim smanjenjem troškova života.

Evropska centralna banka smanjila je svoje prognoze globalnog rasta za sljedeću godinu, posebno za Veliku Britaniju.

Neizvjesnost i dalje izaziva ogromnu opreznost na svim tržištima.

Realni rast BDP-a porastao je na 0,6 posto u prvom tromjesečju 2022. godine, uprkos ograničenjima pandemije, stalnim pritiscima u lancu snabdijevanja, skoku cijena energije i hrane i na kraju kvartala, neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini.

Očekuje se da će realni rast BDP-a biti smanjen u drugom kvartalu 2022. godine. Faktori koji ograničavaju rast su visoke cijene energije i hrane. Istovremeno, postepeno ukidanje ograničenja povezanih s pandemijom u kontekstu velike akumulirane zalihe viška štednje, pružaju podršku rastu.

U kratkoročnom periodu, očekuje se da će se rast postepeno povećavati, iako će nivo BDP-a ostati znatno niži tokom čitave projekcije.

Što se tiče komponenti BDP-a, predviđa se da će se privatna potrošnja oporaviti ove godine, uprkos značajnim preprekama zbog veće inflacije.

Više stope inflacije podstiču pad realnog raspoloživog dohotka u 2022. godini, bez obzira na rast plata.