Ponedjeljak, 24.06.2024.

Adnan Delić: Kanton Sarajevo bilježi rast u svim modelima poljoprivredne proizvodnje

Nedjelja, 09.10.2022. | BiH | Biznis | Najnovije | Vijesti

U trenutku velikih oscilacija i rasta cijena svih životnih namirnica dolazi do izražaja nemar institucija prema poljoprivredi i ulaganjima u domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Uz sve što naša zemlja ima kao potencijal za razvoj poljoprivrede, mi i dalje uvozimo više od 80% mesa i mesnih prerađevina jer se sve manje ljudi odlučuje baviti poljoprivredom, piša ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

– Kanton Sarajevo, iako nije primarno poljoprivredna regija, na vrijeme je prepoznao trendove i važnost jačanja domaće proizvodnje i već prošle godine u Ministartsvu privrede KS povećali smo budžet za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji s 5,5 na 6,1 milion maraka, a u 2022. godini dodatno smo uvećali ova sredstva u budžetu na 7,5 miliona maraka.

Povećali smo i sve pojedinačne podsticaje, omogućili korištenje sjemena iz vlastitog uzgoja, uveli praksu otkupa tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda, donijeli Odluku za 2022. godinu u rekordnom roku, isplata novčanih podsticaja je redovna, što do sada nije bio slučaj i već sad imamo rezultate koji su pokazatelj rasta u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje u Kantonu Sarajevo. Dodatno smo uložili sredstva u unapređenje i modernizaciju kantonalne farme Butmir koja je sada najveći proizvođač mlijeka u BiH.

Samo u oblasti govedarstva imali smo značajan rast proizvodnje u protekle dvije godine. U 2022. godini kroz sistem podsticaja prošlo je 1557 mliječnih grla, što je u odnosu na 1277 grla u 2020. godini rast koji nije zanemariv.

Primjeren rast, nešto više od stotinu novih grla u ovoj godini, ostvaren je i u proizvodnji mlijeka od krava koje nisu u sistemu otkupa mlijeka, kao i rastu broja junica, te tovne junadi za koje očekujemo do kraja godine rast do hiljadu grla. Raste i broj teladi iz vlastitog uzgoja i očekujemo da ćemo do kraja godine imati blagi rast od pedesetak novih grla, što bi u konačnici trebalo biti oko 300 teladi iz vlastitog uzgoja do kraja ove godine.

Obzirom da smo povećali podsticaje i za kapitalne investicije, kupovinu priplodnih junica, također nije izostao rast ni u ovom segmentu, tako da očekujemo da ćemo do kraja godine imati nešto više od 300 grla priplodnih junica koje će također ući u sistem podsticaja za otkup mlijeka.

Uzimajući u obzir sve navedeno, naše su projekcije da će proizvodnja mlijeka u našem kantonu ići i dalje uzlaznom putanjom, a početak realizacije petogodišnjeg projekta osjemenjavanja visokokvalitetnim genetskim materijalom goveda čini nas dodatno optimističnima da će naša proizvodnja ostvariti rekordne rezultate.

U nepune dvije godine kao kanton kojem poljoprivreda nije bazna grana izdvojili smo više od 13 miliona maraka u poticaj razvoja ove proizvodnje, a u novom zakonu o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju dodatno smo predvidjeli nova povećanja u budžetu za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, ali i podsticaj prvom stepenu prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima.

Inovacija je i podsticaj mladima za osnivanje poljoprivrednih gazdinstva zbog čega vjerujemo da će poljoprivreda i proizvodnja domaće, kvalitetne hrane imati pozitivne trendove i u godinama koje dolaze, zaključuje on.