Četvrtak, 28.03.2024.

SVE DOMAĆE NA JEDNOM MJESTU: U sarajevskoj Skenderiji otvoren Sajam bh. privrede

Četvrtak, 08.12.2022. | Biznis | Najnovije

U dvorani “Mirza Delibašić” u sarajevskom centru Skenderija u četvrtak je otvoren 8. sajam bosanskohercegovačke privrede, koji se ove godine uz rekordan broj učesnika održava pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine”, javlja Anadolu Agency (AA).Ovaj znanačajan privredni događaj, koji se u organizaciji KJP Centar Skenderija održava od 8. do 11. decembra, biće mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta, a na relativno malom prostoru izložena je velika količina domaćih proizvoda.

Na sajmu će više od 260 prijavljenih učesnika predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, široke potrošnje, proizvodne ambalaže, te stare zanate i kućnu radinost.

U okviru sajma biće održana stručna predavanja, savjetovanja i radionice na aktuelne teme.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, po prvi put je i samo izlagač na sajmu. Na svom prostoru na inovativan način predstavljaju Start-upove osnivane uz podršku ministarstva, poljoprivredne proizvođače iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva.

– Važno nam je da predstavimo domaće proizvode, domaće proizvođače i da se okrenemo prema svojim proizvodima. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je prvi put na ovom sajmu, ali nismo stavili fokus na naše izlaganje. Naš fokus je bio da omogućimo našim start-up subjektima, koje smo podržali u proteklim godinama da predstave svoje potencijale, proizvode i naravno bio nam je fokus na poljoprivrednim izlagačima, na prehrambenoj industriji da oni dobiju svoj prostor – rekao je Delić.

Dodao je da domaća proizvodnja u Bosni i Hercegovini ima ogroman, ali neiskorišten potencijal.

– Svi smo svjedoci da je u doba krize, ekonomske, pandemijske, rata u Ukrajini, veoma važno da imamo svoje lance snabdijevanja, svoju domaću, posebno prehrambenu proizvodnju, jer kada se granice zatvore, šta vam preostaje osim da jedete svoju hranu i brinete sami o svojoj sigurnosti – naglasio je Delić.

Organizatori su naveli da su ciljevi sajma prikazati najnovija domaća i regionalna tehnološka i kreativna dostignuća; promocija pozitivnog odnosa prema poduzetništvu; njegovanje tradicionalnih načina izrade domaćih proizvoda u novom ruhu “Made in BiH”, poticanje međusobne saradnje kao i upoznavanje stručne i druge javnosti s mogućnostima ulaganja.

– Želimo da se u okviru sajma fokusiramo na sektor malog i srednjeg poduzetništva, ali i generatore našeg lokalnog i regionalnog razvoja. Naša namjera, osim da snažno podržimo domaće, jeste da postanemo platforma za razvoj konkurentnosti domaćih proizvođača – izjavio je prilikom otvaranja sajma Damir Petrinić, direktor KJP Centar Skenderija.