Nedjelja, 05.05.2024.

Gazprom nije objavio snimak u kom Evropi prijeti hladnom zimom

Četvrtak, 08.09.2022. | Biznis | Globus | Najnovije

Društvenim mrežama proširio se snimak autora Sema Artura (Sam Arthur), Artura Kodireva (Arthur Khodyrev) i Ivana Kireva (Kireev) koji je nastao nakon vijesti oko Sjevernog toka, poslije kojih se Evropa prepala potencijalne nestašice plina ove zime. Kako je istakao Artur, ovaj video je nastao za samo tri sata i nema nikakve veze sa kompanijom Gazprom. 

– To je naše stvaralaštvo i naš građanski stav. Petersburg drugačije gleda na svijet. U ovom slučaju, s humorom – poručio je Artur. 

(Prethodno je stajao netačan pasus koji je glasio: Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Evropi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuje dovod plina i barometar koji prikazuje pad pritiska na nulu.)

Snimci su popraćeni ruskom pjesmom “Zima će biti duga”, koja sadrži stih: “Gle, preko rijeke, tiho umire jesen… A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg.” 

Autor pjesme je slavni ruski pjesnik Jurij Vizbor, a verziju koja se pojavljuje u spotu pjeva njegova unuka Varvara Vizbor.

NAPOMENA: U prvobitnoj verziji članka, što je označeno kao prenošenje lažne vijesti od strane Raskrinkavanja, a što se dodatnom provjerom i potvrdilo kao takvo, bilo je navedeno da je spot objavila kompanija Gazprom, a što zapravo nije bilo istina.

RADIOSARAJEVO/PRESS