Četvrtak, 25.04.2024.

Mostarski aerodrom nada se letovima

Četvrtak, 06.01.2022. | Biznis | Najnovije

Nešto manje od osam miliona maraka, koliko će prema jučer potpisanom sporazumu Vlade HNK i Grada Mostara biti usmjereno u Aerodrom Mostar trebalo bi pomoći da se oživi aerodrom koji životari proteklih godina.

Prema najavama mostarskih čelnika, brojka od 1.944 putnika koliko je kroz mostarsku Zračnu luku prošlo 2021. godine u ovoj godini bit će višestruko uvećana.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako se uvelike pregovara s niskotarifnim kompanijama te da očekuje početak komercijalnih letova na proljeće ove godine, ako se epidemiološka situacija u Evropi dodatno ne zakomplicira.

Za sada je izvjesna samo zračna veza Mostar – Düsseldorf, koja je dogovorena ranije.

– Što se tiče drugih linija dosta ih je trenutno u pregovorima. Ono što je fokus i Zračne luke i gradske uprave je da probamo detektirati linije koje bi bile isplative, jer nam je bitna i održivost tih linija. U tom kontekstu opet se vraćamo na priču o turizmu, Međugorju i punjenju tih aviona, razgovaramo ozbiljno o linijama koje su veza s odredištima od kud dolaze turisti u Hercegovinu – rekao je Kordić.

Istaknuo je kako su se pravila na globalnom tržištu promijenila.

– Mi smo na jednom od brojnih sajmova koje smo posjetili prepoznali taj novi biznis model i u tom smjeru krenuli. On podrazumijeva subvencioniranje takvih letova. To je dosta zahtjevna tema i stručno i tehnički, ali mislim da imamo kvalitetne ljude na aerodromu koji su u stanju sve ovo skupa iznijeti – optimističan je Kordić, prenosi Bljesak.

Nade se polažu i u FlyBosniu

Gradonačelnik nade polaže i u domaću aviokompaniju FlyBosnia, koja je za proljeće najavila obnovu letova s četiri bh. međunarodne zračne luke.

– Ovih dana sam vidio u medijima da domaća aviokompanija pokušava stati na noge. Prepoznali su i Mostar kao jednu od četiri zračne luke. Naravno da su dobrodošli. Mislim da će upravo ta neka sinergija i pomoć s viših razina, jedan pametno osmišljen smjer, uroditi plodom da imamo četiri međunarodne zračne luke koje pokrivaju većinu teritorija BiH i to se treba gledati u kontekstu razvoja i turizma.

Usporedo s pregovorima o uspostavljanju zračnih linija s Mostarom, radi se na modernizaciji aerodoroma.

– Imamo izvjesnih tehničkih problema na aerodromu u Mostaru i to rješavamo  i mislim da ćemo do travnja završiti priču oko tih famoznih svjetala za noćno slijetanje i oko vatrogasaca i svega onoga što je detektirano od agencije kao potencijalni  problem Zračne luke Mostar – kazao mostarski gradonačelnik.