Četvrtak, 25.04.2024.

USPJEŠNE PRIČE / Sajam šljive u Gradačcu okuplja stotine privrednika, fokus na međunarodnoj poslovnoj saradnji

Petak, 05.08.2022. | BiH | Biznis | Najnovije

U toku su završne pripreme za ovogodišnji Sajam šljive u Gradačcu. Kako je potvrđeno za Klix.ba, u grad Zmaja od Bosne stižu regionalni, ali i privrednici iz Turske koji će uz prezentaciju proizvoda, pokušati ostvariti i međugraničnu poslovnu saradnju.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno Sajam šljive u Gradačcu, ove godine će biti održan u periodu od 24. do 27. augusta, a prijave za učešće još uvijek su otvorene.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 15. august, a kako je potvrđeno za Klix.ba, svoje učešće do danas je potvrdilo 300 izlagača koji stižu i Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

“Organizacija ovogodišnjeg sajma se privodi kraju, a prema dosadašnjim informacijama, dolaze nam izlagači iz poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije te oni koji djeluju u oblasti mehanizacije i industrijske opreme”, kazao je za Ensar Mešanović (NiP) iz Turističke zajednice Gradačca.

Novina je da ove godine stižu i privrednici iz Turske koji će predstaviti svoje preparate za poljoprivrednu proizvodnju, kao i uzgajivači i prerađivači maslina kojima je bh. tržište veoma interesantno.

“Ovo je također prilika da se sastanu privrednici te uspostave poslovne saradnje, što je bilo slučaj ranijih godina”, nastavio je Mešanović.

S druge strane, sajam će i ove godine pratiti stručno-naučno savjetovanje svih učesnika.

“Sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli imamo potpisan protokol, a ove godine ćemo se baviti agro-turizmom. Također, imamo potpisan protokol i sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu te ćemo se baviti najaktuelnijim temama iz poljoprivrede, a jedna od njih je značaj ulaganja države u domaću poljoprivrednu proizvodnju”, istaknuo je Mešanović, naglasivši da će se u saradnji sa Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona ove godine govoriti i o problemu nedostatka radne snage u BiH.

Osim unapređenja privrede, cilj Međunarodnog sajama poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno Sajma šljive u Gradačcu je i dodatni razvoj turizma.

“Ovaj sajam je naš najbolji turistički proizvod i mi se u skladu sa time organizacijski i ponašamo. Sajamsku manifestaciju pratit će i bogat kulturno-zabavni program u okviru kojeg će biti upriličeni koncerti, prigodna noć za izlagače, ali i tradicionalna plava noć koja će biti organizirana u kompleksu Banje Ilidža koja je namijenjena za građane i turiste”, dodao je Mešanović.

Organizator sajma ove godine dobio je i podršku Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od 15 hiljada KM. S druge strane, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo tradicionalno učestvuje na gradačačkom sajmu šljive, a tako će biti i ove godine.

Ovogodišnji naglasak je i na očuvanju tradicije, posebno kada se govori o pripremanju starih slastica od voća, konkretnije šljive. Shodno tome, na jezeru Hazna će biti organizirana Gastro avlija u kojoj će posjetitelji moći vidjeti kako nastaju određeni proizvodi od šljive, među kojima su tradicionalna šljivopita, halvapita, ali i pekmezi.