Petak, 29.03.2024.

Belkisa Bešlić, Sarajka čije ruksake vole i žene iz daleke Malezije i Indonezije: Gdje će me moja šivaća mašina odvesti

Utorak, 01.11.2022. | BiH | Biznis | Najnovije | Vijesti

Belkisa je još u djetinjstvu iskazivala ljubav i interes ka ručnom radu, a logično tim slijedom, nastavak obrazovanja stiče u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn na Mihrivodama te završava dva smjera: krojač i tekstilni tehničar konfekcionar.

Žene poduzetnice ne traže i ne čekaju savršene prilike. One zasuku rukave pa uporno i hrabro stvaraju svoje šanse. Željne su novih znanja, vještina i uvijek teže usavršavanju – ne jer nisu dovoljno dobre nego jer stalno pomjeraju svoje granice. Prepoznat ćete ih po tome što vole svoje porodice, kasno legnu, i rano se bude, mudre su i smjele i znaju da nema šanse da ikad odustanu od onoga što su sebi obećale – kaže na početku našeg razgovora Belkisa Bešlić, 24-godišnja Sarajka, opisujući svoj put u svijetu rukotvorina.

Belkisa je tekstilni tehničar konfekcionar po struci, a ljubav i sklonost ka ručnom radu, iskazivala je od djetinjstva. Još u osnovnoj školi je šila, a logičnom tim slijedom, nastavak obrazovanja stekla u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn na Mihrivodama u Sarajevu gdje završava dva smjera: krojač i tekstilni tehničar konfekcionar. Na časovima praktične nastave u 3. razredu srednje škole sašila je svoj prvi ruksak, a danas, njeni ruksaci su vrlo traženi.

Počastila se putovanjem u Tursku

-Ruksake radim po želji ali uglavnom ruksake radim od materijala koji su mi dostupni odmah. Radim i po želji kupaca – kaže Belkisa koji svoj posao opisuje kratkom rečenicom: materijal plus ruke i šivaća mašina i malo mašte i novi proizvod je tu.
Iz ovoga se da naslutiti da Belkisa živi svoj posao te da ona ljubav iz djetinjstva, još gori istim plamom.

-I moji se roditelji bave šivanjem kožne galanterije i tekstila pa sam mnogo toga naučila i od njih. Nekako još od djetinjstva sam pomagala, učila i radila sa svojim roditeljima u našoj porodičnoj firmi. Prvi dodiri sa krojačkim zanatom bili su u mojoj 14. godini.

U početku sam se bavila izradom ukrasnih jastuka sa natpisima po želji kupca. To je sve bio hobi koji je vremenom prerastao u dosta ozbiljniji posao. Tim zarađenim novcem sam financirala sebi školu i potrebni materijal. Također mogu s ponosom reći da sam svojim zarađenim novcem 2019. god nagradila sebe putovanjem u Tursku, imala sam mogućnost da mi roditelji plate ali nisam željela… Trud i rad se na kraju isplatio

-Uglavnom, krajem 2017. god u školi na času praktične nastave sam napravila svoj prvi ruksak te i dobila sam pohvale od prijatelja, profesora i direktora. Oduševljeni mojim radom, i tad su me podržali kupovinom istih. I dan danas prate moje radove i zaista me podržavaju.

Nekako čitava moja generacija je otišla različitim životnim putevima, a ja sam nastavila razvijati svoj biznis i nastaviti ono za šta sam se školovala. I dan danas se neki od mojih profesora jave sa željom da kupe neki određeni artikal kao poklon za drage ljude.

Također sam izuzetno zahvalna i mojim prijateljima koji su me hvalili po društvenim mrežama svojim prijateljima i zahvaljujući njima su vrlo brzo uslijedile i prve narudžbe.
Na početku svog rada zaista nisam očekivala da će moj hobi prerasti u posao. Početkom 2018. god nastao je brend “Handmade by Bešlić”. Zahvaljujući kvalitetu izrade dobivala sam preporuke, pa su tako i narudžbe rasle. Iste godine pokrećem i svoj drugi brend “Niqab Bosnia” na koji sam također ponosna. To su ruksaci sa motivom hidžaba koji su nastali na zahtjev tržišta, a kasnije je upotpunjen rokovnicama sa identičnim motivima, kao i coverima za laptop. Jedinstveni su ne samo u BiH, već i u Europi.

Moji brendovi su mogu slobodno reći prepoznatljivi po kvalitetu izrade, kvalitetu materijala i prihvatljivoj cijeni. Osim toga ono što je bitno kod ručnih radova je činjenica da se rade po željama i prohtjevima kupaca. Ponekad kupci traže određene boje, oblik, veličinu ili neki drugi detalj u toku izrade. Po završetku radova uvijek svoje artikle fotografiram za kupce, ali i za svoje stranice koje vodim na Facebook-u i Instagramu.

 Etno motiv bosanskog ćilima
Asortiman proizvoda iz dana u dan raste i upotpunjuje se. Tako je od jednog proizvoda nastala paleta novih. Tako da se u asortimanu mojih proizvoda mogu naći ruksaci sa etno motivom bosanskog ćilima u kombinaciji sa eko kožom, nadstoljnjaci i prekrivači sa etno motivom, jastučnice po želji i mjeri kupca…itd
Gledam da ispratim sve zahtjeve tržišta, ali i mojih kupaca. Sve narudžbe dogovaram i završavam preko Facebook-a i Instagrama. Proces narudžbe je jednostavan i kupac svoj željeni artikal dobije za 24/48h od momenta slanja.

Prilikom izrade svojih radova osjećam zadovoljstvo i sreću što će moj proizvod ukrašavati nečiju kuću, kancelariju, ali i to što će neko moj proizvod dobiti kao rođendanski poklon na kućnu adresu jer često naručioci i to požele. Takvim radom i lijepom komunikacijom sa mojim kupcima mogu se pohvaliti da su moji radovi stigli i van BiH (Njemačku, Austriju, Ameriku, Veliku Britaniju, Irsku itd…). U narednom periodu radit ću na proširenju asortimana i pripremi novih proizvoda koji će biti primamljivi kupcima.
Njen cilj je da ostane orginalna i prepoznatljiva na tržištu kao i dosada. U budućnosti planira kupiti svoj poslovni prostor jer sad svoje narudžbe radi isključivo online”.

Želim se usavršavati i radoznala sam gdje će me odvesti moja šivaća mašina. Ko radi sa rukama je radnik, ko radi sa rukama i glavom je majstor, ko radi sa rukama, glavom i srcem je umjetnik…-kaže Belkisa.
Belkisine radove možete pogledati a njene radove možete pogledati na FB i Instagram stranicama: HandmadeBeslic & NiqabBosnia.

AURA/PRESS