Ponedjeljak, 28.10.2024.

Arapski investitori žele preuzeti sokolačku drvnu industriju, traži se raskid ugovora sa Hamdo Group

Četvrtak, 25.03.2021. | Biznis | Najnovije

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pisao je Vladi Republike Srpske, odnosno Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske sa prijedlogom da raskinu ugovor sa kompanijom “Hamdo Group” d.o.o. iz Sokoca, zakupcem drvne industrije u preduzeću “Nova Romanija”, inače vlasništvo Vlade Republike Srpske.

Bjelica tvrdi da se raskid ugovora između Vlade Republike Srpske i pomenute firme može smatrati svojevrsnom preventivom, kako bi se spriječilo gomilanje dugova, od isplate plata zaposlenih, povezivanja radnog staža, do plaćanja dobavljačima.

– Građani Sokoca, zaposleni u ovoj drvnoj industriji su zabrinuti i obraćaju se opštinskim vlastima i meni lično kako bismo ih zaštitili i kako bi se izborili za lične dohotke. U samoj “Hamdo” grupaciji došlo je do određenih promjena u vlasničkim strukturama. Nije ispunjeno ono što je 2017. godine najavljivano, premda su određeni procesi pokrenuti. Broj radnika nije povećan na 300, nije uloženo koliko je najavljivano – rekao je Bjelica.

Bjelica dodaje da se ovakvi postupci u periodu pandemije virusa korona mogu razumjeti, jer je situacija teška, ali kada je u pitanju isplata ličnih dohodaka i doprinosa već zaposlenim radnicima, tu ne treba da se tolerišu kašnjenja i dugovanja.

– Sve ovo dobija na dodatnoj težini kada se zna da postoje zainteresovane strane, da nastave proizvodnju, te da dalje ulažu i eventualno i kupe “Novu Romaniju”. Ozbiljni arapski investitori iskazali su ambiciju da preuzmu sokolačku drvnu industriju – istakao je Bjelica.

Bjelica je u pismu Vladi i resornom ministarstvu napisao da smatra da trebaju razmotriti ove informacije, dodatno istražiti iste, te razgovarati sa zainteresovanim kupcima drvne industrije “Nova Romanija”, a sve u najboljem interesu radnika i građana opštine Sokolac.

Кao razlog raskida ugovora, Bjelica navodi neispunjenje odredaba Ugovora o zakupu broj 96/17 od 19. septembra 2017. godine.