Srijeda, 15.05.2024.

Dolar oslabio prema najjačim svjetskim valutama

Ponedjeljak, 24.05.2021. | Biznis | Najnovije

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloge sedmice je pala, nakon znatnih oscilacija, jer je na tržištu prevladalo uvjerenje da američka centralna banka ipak neće tako skoro mijenjati smjer monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,35 posto, na 89,99 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na najniži nivo u četiri mjeseca.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,4 posto, na 108,95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, za 0,3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,2182 dolara.

Polovinom sedmice dolar je ojačao, nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da nekoliko čelnika smatra da bi, u slučaju daljnjeg rapidnog rasta ekonomije, za neko vrijeme trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost finansijskog sistema i održale niske kamatne stope.

Ipak, krajem tjedna dolar je izgubio prethodne dobitke jer je na tržištu prevladalo uvjerenje da Fed ipak neće tako skoro mijenjati smjer monetarne politike, posebno s obzirom na upozorenja iz centralne banke da stanje na tržištu rada još ni izdaleka ne opravdava promjene.