Subota, 26.10.2024.

Tužili Komercijalnu banku Banja Luka zbog isplate bonusa od pola miliona maraka

Subota, 23.01.2021. | Biznis

Bivši članovi Uprave i menadžmenta Komercijalne banke Banjaluka tužili su banku jer je sadašnja uprava sav četvorogodišnji bonus od oko pola miliona maraka isplatila sebi, ali ne i članovima koji su prije bili na tim pozicijama, saznaje portal CAPITAL.

Prema informacijama, bonus za period 2016-2019 isplaćen isključivo članovima trenutne Uprave, u ukupnom iznosu preko 550.000KM.

Ostalim zaposlenima u Komercijalnoj banci Banja Luka, koji su prema internim aktima banke imali to pravo, srazmjerno periodu koliko su bili u upravi, bonusi nisu isplaćeni.

Zbog toga su bivši članovi Uprave i višeg menadžmenta protiv Komercijalne banke podnijela četiri tužbena zahtjeva Osnovnom sudu u Banjaluci.

Iako su se u više navrata obraćali Upravi banke i Nadzornom odboru Komercijalne banke, ali i Upravnom odboru Komercijalne banke Beograd upitom za pojašnjenje izostanka isplate, od istih nisu dobili nikakav odgovor.

Na pitanje zašto je bonus isplaćen samo članovima trenutne Uprave banke i zašto su bivši članovi izostavljeni iz te odluke CAPITAL je pokušao da dobije odgovor i od direktora Komercijalne banke Boška Mekinjića, ali on nije odgovarao na upite i telefonske pozive.

NLB Grupa je 30.12.2020. godine završila preuzimanje Komercijalne banke, čime je realizovan kupoprodajni ugovor, zaključen sa Republikom Srbijom 26. februara 2020. godine.

Podsjećamo, konačna kupoprodajna cijena (koja uključuje i kamatu od 1. januara 2020. godine) iznosila je 394,7 miliona eura.

Pisali su da je početkom 2020. godine, Skupština akcionara Komercijalne banke donijela je odluku o isplati bonusa članovima Uprave iz neraspoređene dobiti. Za period od 2016. do 2018. godine isplaćeno je 432.333 KM, a novac su dobili članovi uprave koji su u tom momentu bili na rukovodećim pozicijama.

Međutim, nije saopšteno kome je i u kojem iznosu taj bonus isplaćen.

(CAPITAL)