Subota, 26.10.2024.

Izbor uprave rudnika donio buru u Banovićima: Želi li Mirsad Kukić ponovo biti vladar?

Subota, 23.01.2021. | Biznis

Rudnik u Banovićima ponovo je u burnom periodu zbog peripetija vezanih za izbor uprave. Na jednoj strani je Federalna vlada čije odluke još nisu ispoštovane, a na drugoj se spominje Mirsad Kukić, sa navodnom željom za ponovnim ovladavanjem rudnikom.

Nove peripetije pojavile su se u Rudniku mrkog uglja (RMU) u Banovićima vezano za imenovanje direktora i ostalih članova uprave društva, što za posljedicu ima otežano funkcionisanje tog dioničarskog društva. Do danas nije usvojen finansijski plan rudnika za 2021. godinu što je izazvalo i blokadu provođenja postupka javnih nabavki.

No, krenimo redom… Vlada Federacije BiH ranije je donijela odluku o razriješenju predsjednika Nadzornog odbora rudnika Bege Birparića te dala saglasnost za imenovanje vršioca dužnosti Amira Brigića. Shodno procedurama, Federalna vlada naredila je Nadzornom odboru hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine dioničara na kojoj bi bile potvrđene spomenute dvije odluke.

Sjednica je trebala biti održana 6. januara ove godine, ali je ona odgođena te su Nadzornom odboru data tri dana za njeno ponovno sazivanje. Međutim, prema tvrdnjama vršitelja dužnosti direktora RMU Banovići Fadila Kudumovića, predsjednik Nadzornog odbora Bego Birparić ne želi sazvati ponovljenu sjednicu.

“Vlada FBiH je na prošloj sjednici donijela odluku po kojoj je premijera Fadila Novalića zadužila za sazivanje sjednice Skupštine dioničara. Dopis je poslat Nadzornom odboru, ali se Birparić na to oglušio. Sjednicu Nadzornog odbora pismeno je zahtijevao i jedan od članova, ali Birparić ju je sazvao u redovnoj formi, bez dnevnog reda na kojem je odluka o sazivanju sjednice Skupštine dioničara. U svemu tome Birpariću najveću podršku daje sekretar društva koji prekoračava svoja ovlaštenja”, kaže Kudumović za Klix.ba.

Djelovanje mimo odluke Vlade FBiH kao opstrukcija rada rudnika

Na dnevnom redu Birparićeve sjednice koja je u četvrtak trebala biti održana, između ostalog našla se tačka o imenovanju novog direktora i uprave, iako za to, prema Kudumovićevim riječima, ne postoji saglasnost Vlade FBiH kao većinskog dioničara.

“Sjednica Nadzornog odbora otkazana je na zahtjev zastupnika malih dioničara Antuna Luburića i ona će biti ponovljena u utorak s istim dnevnim redom. Ovo je opstrukcija kojom se rudnik želi dovesti u nemogućnost funkcionisanja. Mi smo dosad morali zakazati redovnu sjednicu Skupštine dioničara za donošenje finansijskog plana za ovu godinu. Rudnik u ovom trenutku ne može izvršiti nijednu nabavku jer nema usvojen ni plan javnih nabavki, za što je, također zadužena skupština”, upozorava Kudumović.

Inače, sjednici Nadzornog odbora prisustvovao je i Mirsad Kukić koji obnaša funkciju predsjednika jednog od sindikata radnika, bez obzira što se nalazi u penziji.

Pozadinu opstrukcija u nesmetanom imenovanju uprave rudnika Kudumović upravo vidi u želji Kukića za ponovnim ovladavanjem dioničarskim društvom koje je većinski u državnom vlasništvu.

“Posljednja dešavanja su vezana za Kukića koji putem svojih kadrova ponovo želi ovladati rudnikom, a nije istinita priča da su se on i Birparić razišli. Oni su i dalje u rodbinskim vezama i upravo putem njega pokušava postaviti novu upravu, mimo odluka Vlade FBiH. Kukić stoji iza svega ovoga”, tvrdi Kudumović.

Federalna vlada ranije je upozorila Birparića da na sebe preuzima odgovornost za eventualne štetne posljedice koje mogu nastati u rudniku, ukoliko ne postupi po njenom zahtjevu. Također, dokumentom je zatražila i utvrđivanje odgovornosti sekretara rudnika Samira Numanovića.

Birparić: Sve radim po zakonu, sporne su odluke Vlade FBiH

S druge strane, predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići Bego Birparić za Klix.ba kaže da sve obavlja u zakonskom okviru. Govoreći o sjednici Skupštine dioničara, on ističe da je ponovljeni zahtjev za njenim sazivanjem dobio od Federalne vlade te da će se on naći na sjednici Nadzornog odbora.

“Ovdje je najviše sporno to što Vlada FBiH razriješava mene jer smo sve odluke donosili jednoglasno, uz prisustvo sva tri člana, a konsultirali smo se sa ministrom Nerminom Džindićem. Ne postoji nijedan razlog za mojom smjenom, niti je utvrđena moja bilo kakva odgovornost. Ako se smjenjuje Nadzorni odbor, onda to treba raditi u cijelosti. Ova smjena je nezakonita, a to pitanje niko ne poteže, a ja kao pojedinac nemam snage da se branim od toga”, kaže Birparić za Klix.ba.

Zahtjev za hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine dioničara koji je uputila Federalna vlada (Foto: Klix.ba)

Zahtjev za hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine dioničara koji je uputila Federalna vlada (Foto: Klix.ba)

Kada je riječ o sjednici Nadzornog odbora na kojoj se našla tačka o imenovanju novog direktora i uprave, Birparić je kazao da je sve također obavio u skladu sa zakonom koji ga je obavezao na nesmetano funkcionisanje rudnika.

“S obzirom da 15. februara ističe mandat aktuelnoj upravi, mi smo prije devet mjeseci pokrenuli proceduru za izbor nove. Konkurs je okončan 3. oktobra prošle godine, nakon čega su izvršene sve neophodne procedure i zbog toga je sada potrebno završiti izbor. Ja imam odgovornost da to kao tačku dnevnog reda dostavim na Nadzorni odbor, posebno zbog činjenice jer imamo vršitelje dužnosti”, tvrdi Birparić.

A među okvirno 15 kandidata za poziciju direktora RMU Banovići nalaze se i Fadil Kudumović te Bego Birparić, koji navodi da je po zakonu imao pravo konkurisati, ali da će biti izuzet iz odlučivanja u svom kandidatskom slučaju.

Govoreći o vezama koje mu se nameću u relaciji sa Mirsadom Kukićem, Birparić ih kategorično odbija, naglašavajući da se on ne nalazi pod njegovom direktivom. Kaže i da je shodno kolektivnom ugovoru bio dužan pozvati na sjednicu Nazdonornog odbora predstavnike sindikata, među kojima je i Kukić.

“S Kukićem nisam u kontaktu i sa njim imam izuzetno loše odnose. Mislim da Kudumović na ovakav način želi samo podići određene emocije u javnosti. Ovdje (u Banovićima, op.a.) grad je podijeljen – pola je na jednoj, a pola na drugoj strani. Ja nisam sam u Nadzornom odboru, tamo postoje još dva člana koja me mogu preglasati te shodno tome ne znam po čemu bih ja bio ključan u imenovanju uprave. Tu trebaju biti osobe koje su po svom profilu najbolje”, odgovara Birparić.

Kako nam je potvrdio vršilac dužnosti direktora rudnika Fadil Kudumović u ovom trenutku nije ugrožena isplata plaća i svih ostalih naknada rudarima.

(Klix)