Petak, 29.03.2024.

Amerika više nije prva na svijetu po bogatstvu

Četvrtak, 18.11.2021. | Biznis | Najnovije

Kina je prestigla Sjedinjene Američke Države po nacionalnom bogatstvu.

Kinesko bogatstvo dramatično je poraslo u posljednje dvije decenije i povećano je za čak 17 puta, sa sedam biliona (hiljada milijardi) u 2000. godini, na 120 biliona dolara u 2020. godini, navodi se u analizi poznate konsultantske kuće “Mackenzie and Co”, prenosi “Bloomberg”.

Ukupno svjetsko bogatstvo poraslo je sa 160 biliona u 2000. godini na 514 biliona dolara u 2020. godini, objavila je ova međunarodna konsultantska kuća, prenosi Blic.

Izvještaj analizira 10 država na svijetu koje drže ukupno 60 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda, i to su Australija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Japan, Meksiko, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Kada je u pitanju uzlet Kine, on je ubrzan ulaskom te zemlje u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2000. godine, navode analitičari.Sjedinjene Američke Države, koje su Kini ustupile prvo mjesto, u posljednjih 10 godina udvostručile su nacionalno bogatstvo, pa ono sada iznosi 90 biliona.

I u Kini i u SAD više od dvije trećine bogatstva nalazi se u rukama 10 posto najbogatijih porodica, navodi izvještaj.

Oko 68 posto svjetskog bogatstva nalazi se u nekretninama, navodi “Mackenzie” i dodaje da istorijska veza rasta bruto društvenog proizvoda sa rastom bogatstva više ne važi, jer je rast bogatstva nadmašio rast BDP-a.

Razlog tome vide u “naduvanom balonu cijena nekretnina” i upozoravaju da bi rast vrijednosti nekretnina mogao biti nestabilan i mogao bi dovesti do nove svjetske ekonomske krize, slične onoj iz 2008. godine.

U slučaju da se takva kriza dogodi, ona bi ovaj put mogla teško pogoditi Kinu, dok je prethodni put uzdrmala SAD, te dovesti do nestanka trećine svjetskog bogatstva, prenosi “Bloomberg”.

U svjetsko bogatstvo nisu uračunate finansijske aktive, zbog toga što su kompenzovane obavezama.