Nedjelja, 28.04.2024.

Turska zabranjuje plaćanje u kriptovalutama

Subota, 17.04.2021. | Biznis | Najnovije

Turska centralna banka zabranjuje upotrebu kriptovaluta i kripto imovine u plaćanju roba i usluga, navodeći kao razlog moguću “neopozivu” štetu i značajne transakcijske rizike.

U zakonu objavljenom u službenim novinama u petak, Centralna banka Republike Turske (CBRT) navela je da se kriptovalute i druga takva digitalna sredstva zasnovana na tehnologiji distribuirane knjige ne mogu koristiti, direktno ili indirektno, kao instrument plaćanja.

Potez takođe zabranjuje kompanijama koje se bave plaćanjem i elektronskim transferima sredstava obradu transakcija koje uključuju platforme za kriptovalute, prenijeli su turski mediji.

Nedostatak propisa, mehanizama nadzora te centralnog regulatornog tijela, u kombinaciji s potencijalom za kriminalne aktivnosti i velikom kolebljivošću njihove tržišne vrijednosti znači da digitalni tokeni povlače za sobom „značajne rizike“, navodi se u izjavi centralne banke.

“Pružaoci usluga platnog prometa neće moći razviti poslovne modele na način da se kripto imovina koristi direktno ili indirektno u pružanju usluga plaćanja i izdavanju elektroničkog novca,” i neće pružati nikakve usluge, navodi se u tekstu.

“Njihova upotreba u plaćanjima može prouzročiti nenadoknadive gubitke za strane u transakcijama … a uključuju elemente koji mogu potkopati povjerenje u metode i instrumente koji se trenutno koriste u plaćanjima”, dodala je centralna banka.

Zakon stupa na snagu 30. aprila.