Srijeda, 15.05.2024.

Model Elona Muska: Kako da postanete stručnjak u bilo kojoj oblasti

Četvrtak, 15.07.2021. | Biznis | Najnovije

Elon Musk je jedan od najpametnijih, najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svijetu, koji se ne libi da svoje naizgled nadrealne ideje pokuša da oživi kroz ambiciozne projekte.

Glavni mozak koji stoji iza SpaceX-a, Tesle i Boring Company izuzetno je vrijedan i ulaže 85 sati rada sedmično u svoje projekte i kompanije.

Musk konstantno uči i primjenjuje svoje znanje u nizu različitih disciplina. On je, bez sumnje, savremeni polimat – ekspert u različitim oblastima, piše BizLife.

Generalista

Mask se protivi uvreženom mišljenju da morate da se specijalizujete i postanete stručni u jednoj oblasti da biste bili uspješni.

“Generalni stručnjak” po definiciji je neko ko ima sposobnost da stekne stručnost u raznim disciplinama, industrijama, vještinama i temama.

Polimati kroz istoriju, kao što su Leonardo da Vinči, Tomas Edison i Nikola Tesla, inovativno su koristili izuzetno široko znanje.

Kao savremeni polimat, Elon Musk pokazuje da proučavanje različitih oblasti može da vam pruži informativnu prednost koja podstiče inovacije. Musk je u stanju da integriše jedinstvene kombinacije vještina i znanja i prenese svoje učenje u različite discipline.

Možda nećete imati vremena ili energije da 85 sati sedmično posvetite usavršavanju vještina i znanja, ali ipak vrijedi uložiti malo truda da biste se “razgranali”.

Muskov koncept “semantičkog stable”

Koncept “semantičkog stable” sastoji se od dekonstrukcije znanja u osnovne principe tako da svoje učenje možete graditi na čvrstim osnovama. Musk je mnogo čitao od adolescencije da bi zadovoljio svoju žeđ za znanjem, a uspostavljanje raznolike i metodične navike čitanja korisna je tehnika učenja za svakog ambicioznog generalistu.

Evo jednostavnog postupka pristupanja novoj temi u četiri koraka:

Identifikujte temu. Pronađite neke uvodne lekcije ili potražite neke temeljne tekstove, iz udžbenika ili uglednih magazina, tako da možete da imate pouzdan pregled osnova.

Hvatajte bilješke. Opišite ključne činjenice i ideje svojim riječima kako biste bili sigurni da razumijete ono što ste pročitali. Čitajte bilješke dok ih ne naučite.

Proširite znanje. Kada iz jednog teksta saznate osnovne informacije, potražite nove u vezi iste teme.

Testirajte sebe. Ako su informacije koje ste naučili praktične, isprobajte ih u realnom životu. Ako su teoretske, pokušajte da ih jednostavno objasnite prijatelju ili kolegi da biste provjerili koliko ih dobro razumijete.

Širenje vašeg razumijevanja različitih oblasti može biti lično i profesionalno korisno.