Subota, 18.05.2024.

Kanada blokira izvoz oružja u Tursku

Srijeda, 14.04.2021. | Biznis | Najnovije

Kanada je povukla dozvole za prodaju naoružanja Turskoj koje su suspendirane prošle godine, objavio je 12. aprila nacionalni ministar vanjskih poslova Marc Garneau.

Kanada i Odjel za nacionalnu odbranu provodili su temeljnu reviziju svih suspendiranih i važećih izvoznih dozvola za svu vojnu robu i tehnologiju namijenjenu Turskoj, rekao je Garneau.

– Nakon ove revizije, koja je pronašla vjerodostojne dokaze da se kanadska tehnologija koja se izvozi u Tursku koristila u Nagorno-Karabahu, danas najavljujem ukidanje dozvola koje su suspendirane u jesen 2020. – rekao je Garneau.

– Ova upotreba nije bila u skladu s kanadskom vanjskom politikom, kao ni uvjerenjima o krajnjoj upotrebi koja je dala Turska – dodao je.

Garneau je napomenuo da je razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom ranije ujutro, zbog zabrinutosti Kanade i veće bilateralne saradnje oko izvoznih dozvola.

– Turska je važan NATO saveznik i prijave povezane s programima NATO saradnje bit će ocjenjivane od slučaja do slučaja – rekao je.

Ranije u ponedjeljak Çavuşoğlu je zatražio od Kanade da preispita ograničenja, dok je Turska izrazila svoju “nelagodu” zbog embarga, prema turskim diplomatskim izvorima.