Srijeda, 08.05.2024.

Švicarska ekonomija vratit će se do kraja godine na predpandemijski nivo

Petak, 12.03.2021. | Biznis | Najnovije

Švicarska ekonomija trebala bi ove godine porasti tri posto i vratiti se na nivo prije izbijanja pandemije, objavilo je u četvrtak ministarstvo ekonomije (SECO).

Ministarstvo je time potvrdilo procjenu iz decembra. Blago su pak podigli procjenu za 2022. godinu, očekujući sada rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), usklađenog za sportska događanja, od 3,3 posto. Procjena iz decembra pokazivala je rast od 3,1 posto.

Stanje u međunarodnoj ekonomiji poboljšalo se u odnosu na decembar, što će koristiti švicarskom izvozu, ističe ministarstvo, predviđajući i izrazit rast zaposlenosti. Upozoravaju ipak na slab početak godine.

Švicarski BDP u prvom će tromjesečju 2021. „značajno” pasti, nakon što su u decembru ponovno uvedena ograničenja radi suzbijanja pandemije, prognozira SECO.

U ostatku godine aktualno bi ublažavanje javnozdravstvenih mjera, uz ponovno otvorene trgovine, trebalo potaknuti ubrzani oporavak, dodaju.

Vlada u Bernu polagano otvara ekonomiju, a dodatne bi mjere popuštanja trebala razmatrati 22. marta, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, navodi Reuters.