Subota, 26.10.2024.

Cijene nafte u prvoj sedmici 2021. skočile oko 8 posto

Utorak, 12.01.2021. | Biznis

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvoj sedmici 2021. skočile oko 8 posto, dosegnuvši najviše nivoe u gotovo godinu dana, što se zahvaljuje najavi Saudijske Arabije da će smanjiti proizvodnju i nadi trgovaca u rast potražnje.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je skočila 8,1 posto, na 55,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,7 posto, na 52,24 dolara.

Rast cijena na najviše nivoe od kraja februara prošle godine ponajviše se zahvaljuje najavi Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno u februaru i martu u sklopu dogovora kojim se većina proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika obavezala da će nastaviti održavati dosadašnji nivo proizvodnje.

Na sastanku OPEC-a i njegovih saveznika dogovoreno je da će većina proizvođača nastaviti ograničavati proizvodnju kao i do sada, za ukupno 7,2 miliona barela dnevno.

S druge strane, podršku cijenama pruža nada u nove poticajne mjere u američkoj ekonomiji.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto.

Hina