Nedjelja, 27.10.2024.

Gradi se najduži i najbrži roller coaster na svijetu: Ići će čak 250 km na sat

Četvrtak, 11.02.2021. | Biznis | Najnovije

Roller coaster koji se trenutno gradi na Bliskom istoku oboriće postojeće rekorde brzine, visine i dužine staze.

Vožnja roller coasterom nazvanim “Sokolov let” (Falcon’s Flight) biće glavna atrakcija zabavnog parka Six Flags Qiddiya koji bi se trebao otvoriti u Saudijskoj Arabiji u blizini glavnog grada Rijada 2023. godine, piše CNN.

Prema saopćenju za štampu koje je izdala investicijska kompanija Qiddiya, koja se  za izgradnju parka udružila s američkom kompanijom Six Flags, roller coaster će imati stazu dugu četiri kilometra.

Vozači će iskusiti uzbuđenje zaranjanja preko okomite litice u dolinu duboku 160 metara zahvaljujući upotrebi magnetskog ubrzanja motora (LSM tehnologija) i “postići dosad neviđene brzine od 250 km na sat ili više”.

Falcon’s Flight će ujedno biti i najviša samostojeća struktura roller coastera koja će putnicima omogućavati bestežinsko iskustvo u zraku, kaže se u saopćenju.

Primat će do 20 putnika na trominutnoj vožnji koja nudi panoramski pogled na Six Flags Qiddiya park a ako je video prikaz parka Qiddiya vjeran prikaz onoga što će putnici doživjeti, ovo je samo za istinske tragače za uzbuđenjem.

Što se tiče parka, Six Flags Qiddiya park sadržavat će 28 vožnji i atrakcija u šest tematskih cjelina. Prikladno, “Let sokola” bit će dio Grada uzbuđenja, zajedno sa Kulom Sirocco, koji će biti najviša kula za skakanje na svijetu.

Izgradnja parka koji se nalazi oko 40 minuta od Rijada, započela je 2018. godine. Roller coaster je dizajnirala kompanija Intamin. Sa sjedištem u Lihtenštajnu, ona više od 50 godina stvara atrakcije tematskog parka i stoji iza mnogih najpoznatijih svjetskih vožnji.