Četvrtak, 25.04.2024.

Novi Aluminij od nekadašnjeg “hercegovačkog diva” preuzima u zakup i pogon Anoda

Petak, 10.09.2021. | Biznis

Skupština Aluminij d.d. Mostar u sjedištu tog društva u Mostaru danas nije usvojila godišnji izvještaj o poslovanju za 2020. godinu ni način pokrivanja gubitka, ali jeste odluku da se pogon Anoda da u zakup Aluminiju Industrija d.o.o.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio punomoćnik Vlade Federacije BiH Senad Zekić, navodeći kako je Skupština održana prema predloženom dnevnom redu u odličnoj atmosferi koja je rezultirala tako da je od osam odluka njih šest usvojeno većinskim brojem glasova.

“Ja sam samo glasao u skladu sa punomoći koju sam dobio od Vlade Federacije BiH, gdje mi je kao punomoćniku rečeno da imam ovlaštenja da učestvujem u radu Skupštine samo u skladu sa tom punomoći gdje mi je navedeno za koje odluke trebam glasati za, za koje protiv”, objašjava nam Zekić.

Tim principom glasanja među šest usvojenih je i Odluka o zaključenju Ugovora o zakupu pogona Anoda društva Aluminij d.d. Mostar s društvom Aluminij Industrija d.o.o., a kako navodi Zekić ona je usvojena sa 98 posto glasova.

“Predstavnik Vlade Republike Hrvatske je imao iste stavove i na isti način je glasanja kao ja, kao punomoćnik Vlade Federacije BiH. Što se tiče odluka, bili smo usklađeni sto posto, a svi glasovi koji su bili protiv dolazili su od predstavnika udruge malih dioničara” objasnio je Zekić za Klix.ba.

Podsjetimo da je nekad najbogatija hercegovačka kompanija i najveći bh. izvoznik ugašen 10. jula 2019. godine, kad mu je isključen dotok električne energije zbog preko 450 miliona KM akumuliranog duga, od čega se najveći dio odnosi na potrošenu električnu energiju.

U aprilu 2020. godine Vlada Federacije BiH, koja posjeduje 44 posto udjela u kompaniji, kao i mali dioničari radnici, te Vlada Hrvatske s udjelom od 12 posto, postigli su sporazum s izraelsko-kineskom grupacijom na čelu s MT Abraham Group i potpisali su ugovor o najmu Aluminijeve ljevaonice i preduzeće od tada djeluje pod imenom Aluminij industrija d.o.o.

U tom preduzeću trenutno radi samo ljevaonica, a novi vlasnici su ranije najavljivali da planiraju obnoviti pogon anoda i elektrolizu.

(KLIX/PRESS)