Nedjelja, 27.10.2024.

Francuski gigant “Total” u gubitku od 7,2 milijarde dolara

Srijeda, 10.02.2021. | Biznis

Francuski energetski gigant Total postao je najnovija žrtva pandemije koronavirusa koja je smanjila potražnju za energijom širom svijeta. Kompanija je u utorak prijavila neto gubitak za 2020. godinu od 7,2 milijarde dolara, u usporedbi s dobiti od 11,2 milijarde dolara prethodne godine.

Kompanija, koja bi trebala promijeniti ime u TotalEnergies kako bi ono odražavalo odmak od fosilnih goriva, objavila je da je njena prilagođena neto dobit – koja isključuje izuzetne i jednokratne stavke – pala za 66% u 2020. na nešto više od 4 milijarde dolara.

“2020. godine zabilježene su dvije velike krize – ona pandemije Covid-19 koja je oštro uticala na globalnu potražnju i naftna kriza koja je rezultirala padom cijena nafte Brent ispod 20 dolara po barelu u drugom tromjesečju”, rekao je šef Totala Patrick Pouyanne u izjavi koju prenosi AFP.

Cijene nafte čak su u jednom trenutku početkom prošle godine pale na negativnu teritoriju, jer je pandemija dovela do toga da vlade širom svijeta nameću oštre restrikcije.

U posljednjih nekoliko mjeseci, međutim, cijene su se oporavljale, a nafta Brent sada se vraća iznad 60 dolara nakon što su proizvođači smanjili proizvodnju i globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka.

Total je objavio da je njegova proizvodnja nafte i plina prošle godine pala za 5%, dok je takođe morao preuzeti troškove od 8,1 milijardu dolara za pokriće otpisa imovine.

“Grupa potvrđuje svoju želju da se transformiše u multienergetsku kompaniju kako bi se suočila s izazovom energetske tranzicije – više energije, manje emisija (stakleničkih plinova)”, kazao je Pouyanne.

Ova promjena temelj je za odluku o preimenovanju kompanije TotalEnergies koja će biti stavljena na glasanje pred dioničare u maju, dodao je.

Nedavno su i druge velike energetske kompanije, BP i Royal Dutch Shell, također objavile velike neto gubitke. Britanski energetski gigant BP izvijestio je o ogromnom neto gubitku u iznosu od 20,3 milijarde dolara za 2020. godinu, uprkos slaboj dobiti u četvrtom kvartalu, dok je Shell iste godine doživio 21,7 milijardi dolara neto gubitka.