Nedjelja, 19.05.2024.

Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz porasli u novembru

Subota, 09.01.2021. | Biznis
Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz porasli su u novembru, sedmi mjesec zaredom, pokazali su u petak najnoviji podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

Industrijska proizvodnja u novembru je porasla za 0,9 posto u odnosu na mjesec ranije a izvoz za 2,2 posto, objavio je statistički ured.

Uvoz je također porastao, za 4,4 posto u odnosu na oktobar, što je rezultiralo smanjenjem viška na tekućem računu bilance plaćanja i u trgovinskoj razmjeni u odnosu na mjesec ranije.

Snažnije aktivnosti u sektoru proizvodnje i graditeljstva nadoknadile su pad proizvodnje energije, od gotovo četiri posto, pokazali su podaci statističkog ureda.

“Industrija i građevinski sektor uspjeli su dodatno povećati proizvodnju u novembru dok je energetski sektor bilježio osjetniji pad s obzirom na djelimični lockdown”, objašnjavaju podatke u ministarstvu privrede i energetike.

“Izgledi za industriju još su prigušeni zbog pandemije i postroženog lockdowna ali narudžbe i raspoloženje u poduzećima poboljšani su u posljednje vrijeme”, dodaju.

“To upućuje na zaključak da je mjere sada ne pogađaju industriju snažno kao u proljeće prošle godine”, napominju u ministarstvu.

Nove narudžbe porasle su u novembru za 2,3 posto u odnosu na oktobar, prekoračivši pretpandemijski nivo za više od šest posto, izvijestilo je jučer ministarstvo. Porasla je i domaća i inozemna potražnja, a posebno se izdvajao 6,1-postotni skok narudžbi iz eurozone. 

(Hina)