Nedjelja, 27.10.2024.

Deliveroo najavio izlazak na Londonsku berzu

Ponedjeljak, 08.03.2021. | Biznis

Britanski start-up za dostavu hrane Deliveroo objavio je u četvrtak da planira izaći na Londonsku berzu kako bi pružili poticaj Cityju nakon Brexita. Očekuje se da će kompanija, iza koje stoji Amazon, izaći na berzu do kraja ove godine.

Tvrtka je prošle godine bila pod nadzorom agencije za tržišno natjecanje zbog manjinskog ulaganja Amazona, no regulator je ulaganje odobrio. U prošloj godini Deliveroo je zahvaljujući narasloj potražnji za internetskim narudžbama i dostavom hrane nakon zatvaranja ekonomije zbog pandemije koronavirusa ostvario operativnu dobit.

Deliveroo je najavio da će prilikom izlaska na berzu primijeniti dioničku strukturu dvostruke klase kako bi svom osnivaču i izvršnom direktoru Willi Shuu dao veća glasačka prava, a time i kontrolu nad kompanije. Dioničku strukturu dvostruke klase prvi su primijenili Google i Facebook. Britanska Vlada je pak lani podržala prijedlog reforme kotacijskog sustava Londonske berze, koji uključuje i ukidanje mogućnosti izlistavanje dionica dvostruke klase.

Deliveroo bi dionice dvostruke klase ograničio na tri godine, a nakon toga bi se prešlo na tradicionalni sustav jednakopravnih dionica, u skladu s preporukama.

“Rođen u Londonu”

“Deliveroo je rođen u Londonu”, poručio je Shu u službenoj izjavi objavljenoj u četvrtak. “Tu sam osnovao tvrtku i isporučio prvu narudžbu. London je izvrsno mjesto za život, rad, poslovanje i jelo. Zato sam ponosan i uzbuđen zbog potencijalnog izlistavanja na Londonskoj berzi.”

Inicijalna javna ponuda dionica Deliverooa je sjajna vijest za Londonsku berzu koja želi privući što više brzorastućih visokotehnoloških kompanija kako bi se nakon izlaska iz Unije natjecala s New Yorkom i Europskom unijom. Amsterdam je prošlog mjeseca po tržišnoj kapitalizaciji pretekao London i postao najveća europska berza.

“Ujedinjeno Kraljevstvo jedno je od najboljih mjesta na svijetu za pokretanje kompanije, rast i uvrštavanje na berzu. Takvu reputaciju želimo nadograditi nakon izlaska iz Europske unije”, rekao je britanski ministar financija Rishi Sunak. “Pokrećemo reforme kako bismo ohrabrili dinamične, brzorastuće kompanije na izlazak na Londonsku berzu.”

“Deliveroo je otvorio hiljade radnih mjesta i prava je britanska tehnološka priča o uspjehu”, dodao je Sunak. “Sjajna je vijest da će se njihov rast nastaviti kroz britanska tržišta kapitala.”