Nedjelja, 27.10.2024.

Hrvatski ugostitelji najavljuju još jedan protest

Petak, 05.02.2021. | Biznis

“U demokratiji je normalno da postoje protesti i negodovanje o onome što vlada radi, ali moramo na sto staviti činjenice i argumente”, poručuje premijer Plenković dan nakon velikog prosvjeda ugostitelja.

Oni koji su nedavno zagovarali potpuno zatvaranje sada, kaže, traže da sve otvorimo, a to tako – ne ide. Sve, pa i ugostitelje, poziva na strpljenje, a oni odgovaraju: mjere su diskriminatorne i protest ćemo morati ponoviti ako i dalje za naše zahtjeve ne bude sluha.

“Protestna akcija je jučer bila da se pusti glas da su svjesni da ovo ovako ne može, da ne mogu dvije djelatnosti – ugostitelj i fitness-centri – spašavati epidemiološku situaciju dok život skoro pa normalno funkcioniše. Kad vidimo slike sa skijališta, kada vidimo slike kakve su na bazenima, da ne nabrajam javni prijevoz. To je nama neprihvatljivo, jedna je diskriminacija na djelu”, kaže Žaklina Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Traže i redovno isplaćivanje naknada, ukidanje parafiskalnih nameta i obveznih članarina.

Još jedan protest?

Strateški cilj vlade je da se život do ljeta normalizira i time omogući turistička sezona, a aktualne mjere se za sada ne mijenjaju, tako da je izvjestan još jedan protest. 

“Ne možemo pustiti da skoro sve normalno funkcioniše, a nas držite vječno zatvorenima. Znači, mora se tu naći taj balans i to je nešto na što smo jučer htjeli ukazati i sigurno ćemo to morati još jednom ako tu ne bude sluha”, kaže Žaklina Troskot. 

Na protestu se tražila i smjena ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, a dio političara koji su bili na protestu jutros je u sabor stigao s maskama s njegovim inicijalima.