Ponedjeljak, 28.10.2024.

Vučić: Privredni rast veći od očekivanog, bićemo prvi u Evropi

Subota, 01.05.2021. | Biznis | Najnovije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast veći od plus jedan posto i zahvalio građanima što su doprinijeli ovakvom ekonomskom uspjehu.

Vučić se obratio građanima video porukom na instagram nalogu “budućnostsrbijeav”, navodeći da ima izvanredne vijesti i da je ostvareno mnogo više od onoga što je planirano.

“Poštovani građani Srbije, hoću da vas obavijestim da smo planirali da stopa rasta u prvom kvartalu ove godine bude minus 1,3 posto, jer smo imali strahovito visoku bazu od plus 5,2 posto u prvom kvartalu prošle godine, da bismo na kraju ove godine uspjeli da dostignemo stopu od 6 posto. Imam izvanredne vijesti za vas, i ne mogu da sakrijem sreću i ponos zbog toga što se nalazim na čelu zemlje koja je to uspjela.

U prvom kvartalu Srbija je ostvarila rast više od plus jedan, to je enormna razlika u odnosu na ono što smo očekivali. Na primjer, Njemačka je očekivala minus 1,5, a ima minus 1,7 i nisu zadovoljni.

Srbija ide strahovitom brzinom naprijed, zahvaljujući vama narode, i građanima Srbije, a ako budemo imali 11 posto u drugom kvartalu, a planirano je 10 posto, bićemo šampioni u Evropi po stopi rasta.

I na kraju, sve to možemo samo ako nam pomognete, ako se vakcinišemo i ako se vratimo poslu i radu . Živjela Srbija”, poručio je predsjednik Srbije u video poruci.