Srijeda, 23.10.2024.

Božanina uspješna poslovna priča: Uzgoj malina – od rekreativnog do ozbiljnog biznisa u kojem uživa

Četvrtak, 30.07.2020. | Biznis | Najnovije

Božana Savić, po zanimanju profesor, vlasnica plantaže malina i ručno rađenih proizvoda od malina, govorila je za Press o ideji i biznisu, svojim počecima i planovima: od rekreativnog do ozbiljnog biznisa.

Nakon studija u Beogradu, Božana se vratila u Bosnu, jer je, kako kaže, srce vraćalo u porodičnu kuću, u baštu, na livadu.

Kada joj je otac, onako usputno, saopćio da ima kupca za imanje, Božana je ostala u šoku. Poslije par dana, iskoristila je rijetki trenutak kada su bili sami i pitala ga – moramo li imanje prodati? Odgovor logičan: „Šta će nam? Samo sekiracija: pokosi, pokupi, prodaj – skoro nikad i na kraju zapali. Ta livada nema svrhu, “ Još joj je onako neobavezno, skoro kroz šalu rekao: „Jedino ako neko od vas tri hoće da radi, ali Boga mi pored vašeg obrazovanja, poslova i obaveza jedva da vas natjeram da mi pomognete 5 dana ljeti.”

“I bio je u pravu, ta livada nema svrhu. ali nije bio u pravu da ni jedna od nas tri sestre ne želi”, nastavlja nam priču Božana. Danima je razmišljala kako iskoristiti nekih 6 dunuma livade. Trebalo joj je nešto o čemu će moći da brine, a što će na kraju pokazati i finansijsku opravdanost. Trebalo joj je nešto na što će biti ponosna, nešto ženstveno, ako u poljoprivredi postoji ženstveno.

“Bio je juni i tih dana smo kod tate u firmi dogovarali datume godišnjih odmora. Meni kao profesoru je to bilo nevažno, samo da je na raspustu. Jedna od djevojaka se izjasnila da bi početkom jula, da je tad u njenom kraju berba malina i da hoće da ide da pomogne.”

M A L I N E!

Ideja je rođena, samo je trebao realizovati. To je bio razlog da Božanin otac odustane od prodaje imanja.

Tako je Božana, prije četiri godine, počela rekareativno da se bavi poljoprivredom. Danas je to već ozbiljan posao, koji se ogleda u plantaži malina, ali i kroz razne kulinarske specijalitete u lokalnim ugostiteljskim objektima.

“Imam ja i plantažu sibirkse bobice, a još je zovu i Kamčatke, po knjigama Haskap. Ipak, meni je najljepši naziv majska jagoda. Jest ćemo, je ako Bog da, od ove godine.”, rekla nam je nasmijana Božana. Inače, plod haskapa je bobica duguljastog oblika, plavo ljubičaste boje. Odlikuje se slatko-kiselkastim okusom. Plod je bogat antioksidansima (čak više i od aronije), vitaminima, željezom i ostalim hranjivim tvarima. U narodnoj medicini (Rusija, Kanada, Japan i sl.) haskap se koristi kod ateroskleroze, hipertenzije i gastrointestinalnih poremećaja.

Prema istraživanjima dr. Vasantha Rupasinghija, sa Sveučilišta Dalhousie u Kanadi, haskap ima ORAC vrijednost (ukupna vrijednost antioksidativnog kapaciteta) između 20.000 i 25.000 μ mol TE/100g, ovisno o sorti, što je cca 30%, više i od aronije (16.062 μ mol TE/100g).“ Haskap je voće koje Japanci konzumiraju vijekovima i za koje smatraju da produžuje život. Tome u prilog govori značenje riječi “haskap”, koja na jeziku Ainua, starosjedioca Japana znači “mnoštvo poklona s grane”.

Domaći proizvodi od malina

Oni koji nisu stigli na vrijeme ili su daleko, imaju priliku da uživaju u jednom od najukusnijih domaćih proizvoda – soku od malina.

“Šta to baš moj sok čini drugačijim od ostalih je jedno veliko NIŠTA.”, kroz smijeh nam objašnjava. “To NIŠTA znači da ništa posebno ne dodajem u maline, niti u sok. Pasiram malinu, skuham sok i dodam malo šećera. U mom soku je šećer jedini konzervans i NIŠTA više. E to ništa čini moj sok drugačiji od drugih: nema drugi konzervans, nema limuntos, nema ni ono nešto što dodaju da se ne kvari, a ja iskreno ne znam ni šta je to. Tako ja dobijem gusti sirup, od koga se može napraviti nekoliko litara soka.”

“Od ove godine u sok sam ubacila i po koje zrno majske jagode, onoliko koliko sam sačuvala, jer se baš ova bobica brala u junu, mjesec dana prije berbe malina.”

Ukoliko želite da poručite sok, cijena je 12 KM. Poručiti možete putem poruke na ig profilu dvije dame, koji je inače u mnogome doprinio razvoju i promovisanju Božaninog malog biznisa.

Ukoliko pak želite da probate svježe plodove onda je potrebno da se javite da vas Božana „stavi“ na spisak, jer je, kako kaže, “jagodasto voće osjetljivo pa ako se danas ne pojede ili ne preradi, večeras mora biti zaleđeno tj. završit će u hladnjači, a tad nazad nema.”

Za više informacija zapratite Intsagram profil dvije dame.

PRESS