Subota, 27.04.2024.

FBA odgovara: Hoće li banke zabraniti podizanje kredita klijentima kojim je odobren moratoriji

Utorak, 30.06.2020. | BiH | Biznis | Najnovije | Vijesti

U javnosti su se pojavile špekulacije kako pojedine banke, koje su za vrijeme trajanja stanja nesreće omogućile klijentima odgodu plaćanja kredita, kao jedan od modaliteta zaštite uvode zabranu podizanja novih kredita za sve osobe kojim je odobren moratoriji, piše PRESS.

Prostim riječima, riječ o špekulacijama da građani kojim je odobren moratoriji neće moći podići novi kredit sve dok ne otplate kompletan iznos postojećeg. Tim povodom PRESS je od Federalne agencije za bankarstvo (FBA) tražio odgovor na pitanje da li su ove špekulacije tačne i da li je takvo postupanje banaka dozvoljeno.

“Mi ne možemo potvrditi tačnost tih informacije. Prema Odluci o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem ” COVID-19″ ne postoji zabrana dodatnog kreditiranja, a koja bi bila u vezi sa moratorijem iz navedene Odluke”, naveli su iz FBA.

Ipak dodaju da s druge strane, treba uzeti u obzir mogućnost da određeni broj klijenata neće imati dodatnu platežnu sposobnost ili im se ista neće poboljšati u kratkom roku tako da banke neće biti spremne za dodatno izlaganje kreditnom riziku za takve klijente, sve dok se ne uspostavi održiv model otplate već postojećih obaveza.

Takav pristup može biti ispravan i sa aspekta zaštite samih klijenata, jer bi u slučaju produžavanja krize dodano zaduženje dovelo u pitanje mogućnost izmirenja postojećih obaveza”, ističu iz FBA

FBA navodi da su Odlukom utvrđene privremene mjere sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusnog oboljenja „COVID-19, a koje se, između ostalog, odnose na odobravanje olakšica fizičkim ili pravnim licima čija je kreditna sposobnost pogoršana, odnosno čiji su izvori za otplatu smanjeni i time onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci, ukoliko je to posljedica negativnog utjecaja izazvanog pandemijom virusnog oboljenja „COVID-19“. 

“Trenutno stanje je privremeno i po normalizaciji novčanih tokova prestaje i potreba za primjenom privremenih mjera. Banke će sigurno imati interesa za nastavkom kreditiranja privrede i stanovništva“, poručuju iz FBA. 

(PRESS)