Subota, 26.10.2024.

Zabrinjavajući ekonomski pokazatelji: Drastični pad BDP-a, uvoza i izvoza, Bosnaci i Hercegovci manje troše

Ponedjeljak, 28.12.2020. | Biznis

Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine upozorila je kako se eskalacija pandemije korona virusa “veoma negativno odrazila na privredna kretanja u glavnim trgovinskim partnerima što se manifestovalo drastičnim padom BDP-a”, piše PRESS.

Zvanični podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine govore kako je naša zemlja u drugom kvartalu 2020. godine zabilježila pad BDP-a od 9,3 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pad na nivou prvog polugodišta iznosio 3,7 posto.

Treba istaći da se u tom smislu pad u BiH ne razlikuje od ostalih zemalja u ovom dijelu svijeta. Prema podacima EUROSTATA registrirani pad BDP-a u drugom kvartalu 2020. godine, u susjednoj Hrvatskoj, iznosi 15,1 posto.

BiH je zabilježila pad ukupnog izvoza od oko 17,5 posto dok je pad uvoza iznosio 17 posto. Pad fizičkog obima industrijske proizvodnje, smanjenje zaposlenosti i plata, smanjen priliv doznaka građana iz inostranstva, usporavanje kreditne aktivnosti i pad prometa u maloprodaji ukazuju na slabljenje raspoloživog dohotka građana BiH.

Uslijed oslabljenog raspoloživog dohotka građana i manjoj sklonosti za potrošnjom došlo je da pada privatne (domaćinstva) potrošnje od četiri posto u realnom smislu.

Iako je zbog povećanja izdataka za javno zdravstvo došlo do povećanja javne potrošnje od oko 0,5 posto, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH upozorava kako ovo nije “ni izbliza dovoljno da se bi se iskompenzirali gubici nastali u okviru privatne potrošnje“.

(PRESS)