Četvrtak, 24.10.2024.

Kineski utjecaj je opasan kao i ruski: Kako je SDA uvela kineske firme u posao uprkos upozorenjima Amerike

Nedjelja, 27.09.2020. | Biznis

Sprečavanja širenja ruskog utjecaja svakako treba biti prioritet rada svih političara i funkcionera koji vole državu Bosnu i Hercegovinu. U istom tom kontekstu treba posmatrati i širenje kineskog utjecaja u našoj zemlji jer ni Rusija, a ni Kina nisu vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine, piše PRESS.

Borbu protiv malignog utjecaja Rusije na nivou državnih instuitucija uveliko otežava političko ustrojstvo naše zemlje, to jeste činjenica da političke stranke iz entiteta RS u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH imaju mehanizme etničke blokade u slučaju Vijeća ministara BiH i entitetske blokade u slučaju Parlamentarne skupštine BiH.

Također vlast u entitetu RS čvrsto u svojim rukama drži Milorad Dodik i njegov SNSD, a svima je vrlo dobro poznato kako je Dodik glavni zagovornik proruske politike, ne samo u BiH nego i u regiji Zapadnog Balkana.

Prijetnju ekonomskoj stabilnosti i cyber sigurnosti ne predstavlja samo zvanična Moskva već i Narodna Republika Kina čiju ulogu probosanski političari u svojim istupima čak i ne spominju vjerovatno svjesni kako su upravo njihovi kadrovi najveći krivci za rapidno širenje kineskog utjecaja u Bosni i Hercegovini.

U javnim preduzećima u vlasništvu entiteta Federacija BiH nema ni Milorada Dodika, a ni entitetskog glasanja. Na ključnim pozicijama u BH Telecomu već godinama nalaze se provjereni kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA) poput Sedina Kahrimana koji je prvo obnašao funkciju vršitelja dužnosti direktora, a nedavno je i izabran za generalnog direktora BH Telecoma.

Upravo su kadrovi iz reda bošnjačkog naroda – svi odreda funkcioneri SDA – dodjelili posao uvođenja 4G mreže kineskom konzorciju Huawei. Riječ je o jednom od najvećih ugovora koje je BH Telecom potpisao u historiji i koji je vrijedan više od 55 miliona KM.

BH Telecom u periodu odabira kineskog konzorcija bio je svjestan jasnih kritika Sjedinjenih Američkih Država na račun Huaweia, ali je ipak odlučio da zanemari savjete i preporuke najvažnijeg vanjskopolitičkog partnera Bosne i Hercegovine te da posao dodjeli kineskoj firmi.

Uprava BH Telecoma, tačnije SDA, imala je priliku da se opredjeli za zapadne i američke proizvode, ali je između Zapada i Kine izabrala Kinu. Vitalni nacionalni interes svakog Bošnjaka, Hrvata, Srbina ili pripadnika Ostalih trebao bi biti davanje prednosti američkim proizvodima u sferi telekomunikacija u odnosu na kineske proizvode.

Sjedinjene Američke Države nisu samo deklarativni prijatelj Bosne i Hercegovine. Amerike je svoje dobre namjere nebrojno puta dokazala na jasnim i konkretnim primjerima. Tako bi trebala postupati i Bosna i Hercegovine jer nije dovoljno da iz usta funkcionera SDA slušamo prazne folskule o važnosti partnerstva sa SAD-om, a u isto vrijeme da funkcioneri SDA nacionalno važne poslove dodjeljuju kineskim firmama.

Bosna i Hercegovina ima svoje vanjskopolitičke prioriteta definisane Strategijom vanjske politike i niti u jednom od njih ne navodi se Kina. Vanjskopolitički prioriteti BiH su Evropska unija i NATO, a najveći investitori u našu zemlju su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) te zapadne zemlje.

Vašington već duže vrijeme upozorava, posebno evropske države, uključujući i BiH, da pri uvođenju nove 5G mreže „dobavljači ne smiju biti objekt kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora“, što direktno isključuje kineske kompanije koje se odavno nameću na tržištu. 

Iz kojeg razloga je SDA uvela Kineze u poslove uvođenja 4G mreže, da li će po drugi put – prilikom odabira dobavljača za 5G mrežu – okrenuti leđa Americi, ostaje da se vidi. Još od sredine prošle godine BH Telecom najavljuje uvođenje 5G mreže, a kineska kompanija ”Huawei” se, uz „Ericsson Nikola Teslu“, već pojavljivala na prezentacijama s BH Telecomom.

SAD smatraju da kineska “infiltracija u visokotehnološku mrežu” u regionu predstavlja opasan rizik, a Stranka demokratske akcije (SDA) već nas je s 4G mrežom izložila tom riziku.

Ne postoji nijedan razuman razlog zbog kojeg bi se Bosna i Hercegovina trebala okretati ka Kini ili Rusiji jer naša zemlja nema svjetlu budućnost ukoliko nije okrenuta prema Americi, Evropskoj uniji i NATO-u.

(PRESS)