Petak, 25.10.2024.

Sprema li se privatizacija BH Telecoma: Sindikat štrajkom traži granski kolektivni ugovor

Utorak, 24.11.2020. | BiH | Biznis | Najnovije | Vijesti

Razlog za pokretanja štrajka radnika BH Telecoma je odbijanje Vlade FBiH da posljednjih pet mjeseci razgovara i zaključi granski kolektivni ugovor za sektor telekomunikacija, a za koji smo predložili da se samo produži pod istim uslovima kao onaj koji je istekao 9. oktobra 2020. godine, kazao je predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić, piše Patria.

Vlada je telekomima predložila da potpišu kućni kolektivni ugovor s firmom, ali oni to odbijaju. 

Alić pojašnjava u čemu je razlika: “U kućnom kolektivnom ugovoru nije moguće definisati prava za slučaj privatizacije i prodaje BH Telecoma, koja su utvrđena granskim kolektivnim ugovorom i predstavljaju obavezu Vlade FBiH. Prije svega mislimo na obavezu Vlade FBiH da kod prodaje većinskog paketa BH Telecoma ili restrukturiranja kompanije, u ugovor o prodaji uvrsti zabranu otpuštanja radnika na period od četiri godine, niti umanjenja prava radnika na taj vremenski period.  Također, u granskom kolektivnom ugovoru je obaveza novog vlasnika da ispoštuje otpremnine u slučaju tehnološkog viška, što ne bi bilo moguće utvrditi obavezom Vlade FBiH kroz kućni ugovor koji potpisuje uprava BH Telecoma”. 

Iz nezvaničnih izvora saznajemo da je sve bliži dan kada će federalna vlast krenuti u prodaju, odnosno privatizaciju BH Telecoma. Poučeni kriminalnom privatizacijom od 2000. godine do danas, Sindikat i radnici ne žele ništa prepustiti slučaju i poručuju da neće odustati. 

No, u cijelom procesu došlo je do mimoilaženja pojedinaca u Sindikatu.

Predsjednika Sindikata Fikreta Alića pitali smo o čemu je riječ: “Odluka o pokretanju štrajka donesena 13. oktobra bila je jednoglasna i za nju je od 16 članova Centralnog odbora glasalo 15, s izuzetkom kolege Milana Mataruge, koji je bio opravdano odsutan. Nakon donošenja svih odluka za organizovanje i provođenje štrajka, jedna grupa iz Generalne direkcije, njih troje predvođeno kolegom Imerom Gašijem radilo je na razbijanju štrajka i širenju neistina po pitanju neistina o pokretanju štrajka, što je išlo na ruku Upravi. Jedan broj radnika, spreman za štrajk, odustao je od štrajka usljed  pritisaka i prijetnji koje je Uprava BH Telecoma putem korporativnog maila i putem nadređenih rukovodilaca provodila prema uposlenicima, tjerajući ih da odustanu od štrajka”.

Alić dodaje da su to razlozi da jedan broj uposlenika, koji podržavaju štrajk nisu u mogućnosti biti uz kolege koje se bore za prava svih radnika.  Jedan od onih koji se mimoišao sa Sindikatom je Haris Bajraktarević, koji je nakon objave dopisa Sindikata BH Telecoma na stranicama Patrije, reagovao poručujući da je mnogo manje radnika u štrajku, da to nije štrajkački odbor, da nema pečata i slično. 

U dokumentaciji Sindikata jasno je da je Bajraktarević bio jedan od onih koji su podržavali štrajk, čak i predlagao određene stvari. Zašto je okrenuo priču, ostaje upitno.