Ponedjeljak, 20.05.2024.

Makroekonomski pokazatelji koje bi trebao pratiti svaki poduzetnik

Četvrtak, 23.07.2020. | Biznis

Vlasnici malih poreduzeća često zaglave u detaljima svakodnevnih odluka zanemarujući pritom dugoročne ekonomske pokazatelje koji su jednako važni za poslovni uspjeh. A svaki poduzetnik želi griješiti što manje.

Mnogi mladi ljudi upoznaju osnovne ekonomske principe na primjeru burze. Jasno je da poslovne odluke i sveukupno stanje privrede ne ovise (isključivo) o tržištu dionica, ali mnogi temeljni principi su primjenjivi u svakodnevnom vođenju biznisa. Iz toga se rađaju mnogi mladi poduzetnici. No, mnogi od njih zaborave na važnost osnovnih ekonomskih i tržišnih pokazatelja u stvarnom vremenu.

Prije dvadesetak godina William O’Neill napisao je “Kako zaraditi novac na dionicama”. U knjizi je iznio mnoštvo informacija o ulaganju u dionice, uključujući osam glavnih razloga koje treba analizirati svaki ulagač. Ključno je fokusirati se na ekonomske pokazatelje.

O’Neill je iznio uvjerljive argumente zašto su makroekonomski pokazatelji važniji od svih ostalih faktora koje je uzeo u obzir. Poručio je da ako ulagač pravilno pretpostavi sve ostale faktore, ali pogriješi s makroekonomskim pokazateljima, pogriješit će u 80 posto slučajeva.
Vlasnici malih poduzeća trebali bi razmišljati na sličan način.

Makroekonomski pokazatelji izuzetno su važni za budućnost vaše tvrtke. Važne odluke morate donositi uzimajući u obzir barem četiri ključne makroekonomske varijable.

Možete imati najpametniju marketinšku strategiju za društvene medije na svijetu, najbolji proizvod i najtalentiranije zaposlenike. Ali ako pogrešno procijenite smjer opće ekonomije, mogli biste donijeti katastrofalne odluke koje će urušiti vaše poslovanje.

Nekoliko je ekonomskih pokazatelja koje bi svaki vlasnik (malog) poduzeća trebao pratiti. Izdvojili smo četiri osnovna.

Optimizam poduzetnika

Još 2010. godine Carol Tice, vlasnica tvrtke Make Living Living Writing, napisala je članak za Entrepreneur.com o najvažnijem ekonomskom pokazatelju koji bi svaki vlasnik tvrtke trebao pratiti. Ona tvrdi da je to povjerenje poduzetnika.

Case je poduzetnica, a ne ekonomistica, pa bi bilo dobro uzeti njeno mišljenje cum grano salis. No, generalno gledano s njenim mišljenjem lako se složiti. Ako je optimizam poduzetnika na niskoj razini, to znači da će poduzeća slabije rasti. To pak znači da će tvrtke biti opreznije s ulaganjima, odnosno općenito će manje trošiti.

Obrazloženje je sasvim jasno, osobito ako promatramo sa stajališta B2B poduzeća. Ako je malo vjerojatno da će druge tvrtke rasti, manje će ovisiti o vašim uslugama ili proizvodima. Zato se morate čuvati loših ulaganja kako biste održali poslovanje uz smanjenju potražnju na tržištu.

Stopa nezaposlenosti

Postoji puno razloga zašto je važno pratiti stopu nezaposlenosti. Ako je stopa nezaposlenosti visoka, znači da je veliki broj vaših potencijalnih klijenata nezaposlen pa je manje vjerojatno da će kupovati vaše proizvode. To morate uzeti u obzir prilikom naručivanja zaliha i donošenja odluka o osoblju. Ako tražite nešto pozitivno u takvoj situaciji, onda je to prilika da lakše pronađete kvalitetne zaposlenike među onima koji traže posao.

Posebno su ranjive tvrtke s visokom razinom elastičnosti potražnje. Tako bi, na primjer, restorani trebali posebno pratiti kretanja na tržištu rada jer će oni biti među najteže pogođenima ako stopa nezaposlenosti poraste. U takvom slučaju trebat će im manje zaposlenih i manje zalihe kako bi smanjili troškove.

Cijene nafte

Fluktuacija cijena nafte oduvijek je više ili manje utjecala na inflaciju i (globalni) ekonomski rast. Cijena nafte kao sirovine ugrađena je u domaće cijene, od troškova prijevoza robe i putnika (odlaska i povratka na posao) do troškova proizvodnje, Tako rast cijene nafte u konačnici smanjuje potražnju. Najveći problem za većinu poduzeća je to što će kupci zbog rasta cijena nafte imati manje raspoloživog dohotka (na primjer, zato što više troše na prijevoz) što znači da će oslabiti potražnja za manje važnim proizvodima.

Dobit korporacija

Korporativni profit možda nije svima toliko važan pokazatelj kao neki drugi koje smo naveli. Međutim, korporativni profiti važni su za poduzeća koje među klijentima imaju puno velikih tvrtki. Rast korporativne dobiti ukazuje na priliku za širenje tržišnog utjecaja. To je ujedno snažan indikator da bi nezaposlenost mogla pasti, što može pomoći poduzetnicima pri donošenju poslovnih odluka u srednjoročnom razdoblju, odnosno tijelom idućih godinu dana do tri godine.