Srijeda, 24.04.2024.

Predloženo ukidanje akciza domaćim proizvođačima na alkohol namijenjen za proizvodnju sredstava za dezinfekciju

Utorak, 22.09.2020. | Biznis | Najnovije

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) uputio je proceduru tj. na javne konsultacije Prednacrt Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, piše PRESS.

Razlozi za donošenje predložene izmjene zakona se ogledaju u činjenici da je zbog pandemije koronavirusa nestašica dezinfekcionih sredstava na tržištu, iz kog razloga dio proizvođača iz Bosne i Hercegovine koristi biocide i druge sirovine za proizvodnju dezinfekcionih sredstava.

Kako je Evropska unija zabranila prodaju takvih sirovina, otežano je poslovanje naših preduzeća, a pogotovo su građani dovedeni u situaciju da u kritičnom periodu ne mogu nabaviti dezinfekciona sredstva u potrebnoj količini i po prihvatljivim cijenama, dok su istovremeno na snazi stroge zdravstvene preporuke za pojačanu dezinfekciju.

S obzirom na to da je trenutno na tržištu Evropske unije jedino moguća kupovina alkohola, te da je određenu količinu alkohola moguće nabaviti i na domaćem tržištu, ovom izmjenom i dopunom zakona želi se olakšati poslovanje privrednim subjektima, a građanima omogućiti lakše pridržavanje preporučenih zdravstvenih mjera, tako što se na uvoz i isporuku alkohola (od strane obveznika domaće akcize u BiH) koji će se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za dezinfekciju ne plaća akciza.

Predloženom izmjenom zakona ujedno bi se stvorile nove pretpostavke za poboljšanje uslova likvidnosti za uvoznike i proizvođače alkohola za svrhe proizvodnje lijekova i/ili u medicinske svrhe, kao i etil alkohol koji se koristi kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za čišćenje i pranje, kozmetičkih proizvoda i ostalih proizvoda na koje se ne plaća akciza, jer se izuzeće od plaćanja akcize ovim konceptom ostvaruje direktno (neplaćanjem), za razliku od odloženog izuzeća koje se sada shodno odredbi člana 31. stav (2) Zakona ostvaruje plaćanjem akcize na alkohol uz mogućnost povrata sredstava u propisanom roku, a što bi se u konačnici trebalo reflektovati i na poboljšane uslove nabavke ovih sredstava od strane krajnjih korisnika.

Predloženi Zakon o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, temelji se principu neutralnosti, jer se ne pravi razlika poreskog opterećenja uvezene robe i iste robe u domaćoj proizvodnji, srazmjernosti, fiskalne održivosti i stabilnosti, kroz stabilno i redovno punjenje budžeta, te principu regresivnosti, jer se neće stvarati razlika u bogatstvu među građanima.

Ustavni osnov za donošenje ovog Zakona sadržan je u članu III. 1. b) i c) i članu IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, prema kojem je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili za vršenje funkcija Parlamenta Bosne i Hercegovine po ovom Ustavu.

(PRESS)