Subota, 20.04.2024.

Volkswagen ulaže više od četiri milijarde eura u Kini

Ponedjeljak, 20.07.2020. | Biznis

Kineska privreda ostvarila je rast od 3,2 posto u drugom kvartalu ove godine, čime je postala prva ekonomija koja je ostvarila rast nakon izbijanja pandemije, a njemački Volkswagen najavljuje ulaganje više od četiri milijarde eura u kinesko tržište.

“Otvaranje kineskog tržišta će bez sumnje pružiti više prilika za Volkswagen”, kaže za CCTV generalni direktor Volkswagena u Kini Stephan Wollenstein, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, ova njemačka kompanija će uložiti više od četiri milijarde eura u kinesko tržište tokom 2020. godine, prenosi Međunarodni kineski radio (CRI).

Wollenstein je istakao da, iako je pandemija utjecala na tržište, Volkswagen je pokazao dobro poslovanje u Kini u prvoj polovini godine, zahvaljujući tome što je kineska Vlada preduzela niz mjera za olakšavanja tereta preduzećima.

Više prilika za Volkswagen

Pored toga, kaže on, proširenje otvaranja kineskog tržišta je pružilo više prilika za Volkswagen.

Prema studiji investicione kompanije Janus Henderson, u okviru koje je istraživano poslovanje gotovo 900 kompanija, najzaduženiji je njemački proizvođač automobila Volkswagen.

Prema posljednjim istraživanjima, VW je dužan gotovo 192 milijarde dolara, što je više nego mnoge države, kao što su Mađarska (101,9 milijardi dolara) i Južnoafrička Republika (180 milijardi dolara duga), piše SeeBiz.