Petak, 10.05.2024.

Ekonomija pogođena koronom: Umrežavanje dijaspore i bh. firmi

Ponedjeljak, 20.07.2020. | Biznis

Emina Zahirović-Pintarić, direktorica „Reconnecta“, poručuje da je ova godina važna za komunikaciju s dijasporom, posebno u kontekstu prenošenja dobrih praksi i iskustava u suočavanju domaće ekonomije s izazovima pandemije.

USAID Projekat predstavio je novi projekat za ovu godinu pod nazivom “Diaspora Summer Calendar”.

Cilj je okupiti velike poslovne zajednice iz bosanskohercegovačke dijaspore. S obzirom na trenutu situaciju uzrokovanu pandemijom većina konferencija održat će se online putem.

„USAID Projekat „Diaspora Invest“ podržava tri velika događaja ovog ljeta, riječ je konferenciji „Connecto“ u Mostaru u organizaciji Tehnološkog parka INTERA Mostar od 28. do 30. jula, zatim „Reconnect“ u Sarajevu u organizaciji u „Restarta“ 13. augusta, te Biznis forumu bh. dijaspore „BHdiaFor“ u organizaciji „Naše perspektive“ koji je ove godine zakazan za 27. august u Trebinju. Registracija na sva tri skupa je već otvorena, a veći dio aktivnosti će se provoditi putem online komunikacije te u prostorima sa značajno limitiranim brojem učesnika i učesnica“, poručili su iz USAID Projekta „Diaspora Invest“.

Ovo je peta godina zaredom da se uz podršku USAID-a organizira ovakav događaj umrežavanja za dijasporu i bh. firme “Reconnect” u Sarajevu.

“I ovaj put nastojimo prenijeti znanja iz dijaspore, pa će sa nama razgovarati nekoliko priznatih stručnjaka iz svijeta, posebno se fokusirajući na IT sektor, turizam i e-commerce. Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji GatherUp! EMP platforme – bosanskohercegovačke IT kompanije App Impact, te partneru eventa Bisnode, učesnici će imati priliku održati B2B sastanke i povezati se za neke nove vrste poslovne saradnje“, poručuje Zahirović-Pintarić.

Također, BHdiaFor u saradnji sa Gradom Trebinje će realizovati sedmi biznis forum bh.dijaspore. Na taj način će stimulirati dijasporske investicije u trebinjsku regiju.Cjelokupan skup će se uživo prenositi na web stranici www.diasporainvest.ba. Pozivamo dijasporu porijeklom iz Trebinja, ali i svu bh. dijasporu da popune online prijavu te da se odazovu ovom skupu“, kazao je Armin Alijagić iz „Naše perspektive“.