Subota, 18.05.2024.

EURO-ASFALT ugovorio veliki posao

Subota, 20.06.2020. | Biznis

U Rijeci su potpisana dva ugovora o realizaciji infrastrukturnih projekata, ukupne vrijednosti od 554 miliona kuna (oko 71 milion eura), u čijoj će realizaciji sudjelovati i bh. kompanija “Euro-asfalt”.

Radi se o radovima na državnoj cesti DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka te o radovima produbljenja morskog dna na terminalu Jadranska vrata, saopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Ti projekti sufinansiraju se bespovratnim sredstvima Evropske unije.

Ugovor o izvođenju radova na državnoj cesti DC403 potpisali su predsjednik Uprave “Hrvatskih cesta” Josip Škorić i Kristjan Mugerli, predstavnik odabrane Zajednice ponuđača, koju čine kompanije “Kolektor CPG”, GP “Krk” i “Euro-asfalt”. Vrijednost ovog ugovora je 456,36 miliona kuna (oko 58 miliona eura).

Saobraćajnica DC403, duga 2.977 metara (sa 380 metara pristupne ceste), povezuje čvor Škurinje na riječkoj obilaznici s novim kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali.

Gradnja saobraćajnice započet će u roku od mjesec dana od dana potpisivanja ugovora, uz rok za završetak radova od dvije i po godine.

Prema riječima hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, riječ je o jednom od najvećih projekata koje provode “Hrvatske ceste” te o jednoj od najvećih infrastrukturnih investicija u Hrvatskoj, kojom će se riješiti problem zapadnog ulaza u grad Rijeku.

Cesta D-403 najskuplja je saobraćajnica u Hrvatskoj u odnosu na dužinu ceste zbog izuzetno zahtjevnog terena kojim prolazi.

Gotovo cijelom trasom bit će izgrađena pod zemljom ili u zraku – u svega tri kilometra dužine bit će izgrađen trotračni tunel Podmurvice, dug 1.253 metra, dva vijadukta, Piopi i Mlaka, ukupne dužine od oko 500 metara, te podvožnjak ispod željezničke pruge, dug oko 60 metara.

Kada je u pitanju drugi projekt, ugovor obuhvata radove produbljenja morskog dna u dužini od 100 metara uz obalni zid južnog veza čime će se izjednačiti dubina mora u cjelokupnoj dužini operativne obale. Vrijednost tog ugovora je oko 13 miliona eura.