Petak, 29.03.2024.

Općine Jablanica, Kakanj i Konjic za unapređenje podrške start-upima

Srijeda, 20.05.2020. | Biznis | Najnovije

“Kako unaprijediti program podrške start-upima” naziv je međuopćinske online konferencije koja je održana u utorak, a na kojoj je predstavljena ‘Komparativna analiza podrške kreiranju novih biznisa’.

Konferencija je organizirana u okviru projekta “Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima”, kojim se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura u tri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, a indirektno u još sedam lokalnih zajednica, priopćeno je u srijedu iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Kako su istakli, u općinama Jablanica, Kakanj i Konjic kreirat će se sveobuhvatni i inkluzivni sistemi podrške za razvoj novih biznisa, koji će predstavljati novu poduzetničku infrastrukturu za ranjive kategorije.

Komparativna analiza podrške kreiranju novih biznisa, koja je predstavljena na konferenciji, obuhvaća deset sistema podrške pokretanju novih preduzeća iz deset različitih općina. Analiza je ponudila detaljan pregled ključnih kriterija za podršku start-upima, kao i ključne preporuke za unapređenje programa podrške.

Također, na konferenciji je predstavljeno trenutno stanje u spomenutim općinama te u Gradu Prijedoru, sa posebnim osvrtom na utjecaj pandemije koronavirsa na MSP sektor, gospodrastvo u cjelini, kao i strana ulaganja.

Naglašena je važnost uspostavljanja i funkcionisanja partnerstava između različitih institucija i aktera, koji udruženim snagama mogu doprinijeti unapređenju poduzetničke infrastrukture i sistemskih rješenja za podršku start-upima.

Projekt implementiraju općine Jablanica, Kakanj, Konjic, Udruženje LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje HNŽ-a, zatim Služba za zapošljavanje ZDŽ – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.

Međuopćinsko partnerstvo jedno je od pet partnerstava kreiranih u okviru projekta “EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju”, koji financira Europska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i MOR, navodi se u priopćenju.

(FENA)